Hatezer fölött a nepáli áldozatok száma


Hatezer fölé emelkedett a nepáli földrengés halálos áldozatainak száma, a sérülteké pedig lassan a 14 ezerhez közelít. A katmandui hatóságok által pénteken közzétett legfrissebb összesítés szerint legalább 6204 ember halt meg a földrengésben, és 13.932-an sérültek meg. A szombati földrengés óta napról napra több százzal nő az áldozatok számra. A nepáli hatóságok csütörtök délután még 5582 halottról és 11.200 sérültről számoltak be. Az ENSZ adatai szerint a 28 millió lakosú Nepálban nyolcmillió embert sújtotta a földrengés, közülük 1,7 millió gyereket. A szombati pusztító, 7,9 erősségű földmozgást 70 kisebb erejű utórengés követte.

A nepáli védelmi minisztérium adatai szerint 1,9 ezer lakóház romba dőlt, és legalább 4 ezerben keletkeztek károk. A világ legmagasabb hegyén, a Mount Everesten a földrengés következtében több lavinaomlás történt, mintegy 80 hegymászó életét vesztette. A földrengést érezni lehetett India fővárosában, valamint keleti, északi és északkeleti államaiban, ahol összesen 70-en haltak meg és 250-en megsérültek. Mianmarban, Kínába és Bangladesben is áldozatokat követelt és károkat okozott a hatalmas erejű földrengés.

Ezer európai uniós állampolgárt még keresnek

Az európai uniós tagországok ezer állampolgárát még keresik Nepálban – közölte Rensje Teerink, a katmandui EU-delegáció vezetője pénteken. Újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy elsősorban turistákról van szó. “Nem tudjuk, hol vannak vagy hol lehetnek” – mondta a küldöttség vezetője. Egy részük korábban a Katmandutól északra fekvő Langtang térségében tartózkodott, amelyet a földrengés után lavina és földcsuszamlás sújtott. Másik részük Lukla körzetében volt, ahonnan a világ legmagasabb hegycsúcsára, a Mount Everestre Nepálból feljutni szándékozó hegymászók indulnak. Teerink elmondta azt is, hogy az eddig megerősített információk szerint 12 európai halt meg. A megerősített áldozatok nemzetiségét sem közölték. A Reuters hírügynökség részleges összesítése szerint franciákból, spanyolokból és olaszokból eddig 221 emberről nincs hír, más országok állítólag nem tettek közzé erről szóló részletes adatokat. Uniós tagállamok diplomáciai képviseletein azt mondták, az is nehezíti az eltűntek számának pontos meghatározását, hogy sok turista az országba érkezésekor nem jelentkezik saját országának nagykövetségén, így nem tudták őket semmiféle nyilvántartásba venni. Az EU-delegáció egy név nélkül nyilatkozó illetékese annak a véleményének adott hangot, hogy az eltűntként kezeltek nagy részének nem esett baja, de a kommunikációs nehézségek és egyes térségek nehéz elérhetősége miatt nem sikerül róluk információhoz jutni. MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk