Összeomlás: ide vezetett a súlyos teher


Egyre bizonyosabbá válik, hogy a romániai kötelező gépjármű-biztosítási (RCA) rendszer rendkívül hiányos és sérülékeny, ennek nyomán pedig az autótulajdonosoknak a kötvények drágulására kell számítaniuk. A Capital.ro gazdasági hírportál összeállításában rámutatott: a legnagyobb probléma, hogy a piacvezető biztosítótársaságok túl olcsón árulták a kötelező kötvényeket, a rendszer pedig egy idő után nem volt kifizetődő számukra, ezért összeomlottak a teher alatt. Az első komolyabb figyelmeztetés az év elején a biztosítóknál végzett stresszteszt volt, amelynek nyáron nyilvánosságra hozott eredményei lesújtó képet festettek a piacról. Úgy tűnt ugyanis, hogy például természeti katasztrófa esetén a biztosítótársaságok a kártérítéseknek csak kis részét tudnák kifizetni az ügyfeleknek. Ezt követte az évekig a szektort fölényesen vezető Astra ellen indított csődeljárás, nemrég pedig a – szintén a túlságosan alacsony áraknak köszönhetően – második számú piacvezető, az Euroins ellen is fizetésképtelenségi eljárást kezdeményeztek. Az ország harmadik legnagyobb társaságaként számon tartott Carpatica ellen már tavaly szeptember óta zajlik ez az eljárás. A Capital.ro megjegyzi: a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) stressztesztjén mindhárom vállalkozás elbukott. Szakértők szerint nem véletlen, hogy az évekig a legolcsóbb kötelező gépjármű-biztosítást kínáló cégek küzdenek a legkomolyabb pénzügyi nehézségekkel.

Az év első felében a legtöbb kgfb-t, az összes kötvény 20,48 százalékát, az Euroins adta el, a Carpatica 13,73 százalékon állt, az Astra részesedése pedig 19,63 százalékos volt. Az összeállításból az is kiderült, hogy ezeknél a cégeknél lehetett legolcsóbban kötvényt vásárolni. Ezzel hozható összefüggésbe az is, hogy az ASF-hez az Astra és az Euroins miatt érkezett a legtöbb panasz a kliensektől. A szakemberek úgy vélik: mindez kérdésessé teszi a jelenlegi kötelezőbiztosítási-piac fenntarthatóságát. Azzal ugyan tisztában vannak, hogy az állampolgárok minél olcsóbb kötvényt szeretnének vásárolni, de felhívják a figyelmet arra, hogy a mostani rendszer nem sokáig működhet. Az Astra ellen indított csődeljárás nyomán nagyon sok ügyfél került nehéz helyzetbe. Egyelőre ugyanis bizonytalan, hogy a kliensek és az autószervizek mikor kaphatják meg pénzüket, a a Biztosítási Garanciaalap (FGA) ugyanis nem kezdheti meg a kifizetéseket, amíg jogerős ítélet nem születik az Astra ügyében. Az ASF ugyan már két hónapja hivatalosan is bejelentette, hogy a társaság csődbe ment, ezt azonban egy bíróságnak is jóvá kell hagynia, az erről szóló tárgyalást pedig október végéig halasztották.

Megvennék az Astra portfolióját

A Ziarul Financiar gazdasági napilapnak eközben biztosítópiaci források úgy nyilatkoztak, hogy három külföldi beruházó is érdeklődik az Astra portfoliójának átvétele iránt. A piacvezetői pozícióra állítólag a lengyel PZU biztosítási csoport, a kínai Fosun és egy meg nem nevezett amerikai alap is igényt tartana. A PZU és a Fosun illetékesei már nyáron is tárgyaltak az Astra vezetőivel, amikor még úgy tűnt, hogy elkerülhető a csődeljárás. Az ASF szerint azonban az egyeztetések abbamaradtak, mert a romániai biztosítótársaság vezetői túl sok pénzt kértek a potenciális befektetőktől a tőkeemelésért. A lengyel és a kínai csoport mellett további három vállalat is hajlandó lett volna akkor beruházni az Astrába. MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk