Veszélyes kínai játékok


Egyre több a veszélyes kínai termék az európai országokban: tavaly több mint kétezer riasztást adott ki az Európai Unió fogyasztóvédelmi szempontból veszélyes termékekre, amelyek majd kétharmada Kínából származott. Az interneten keresztül megrendelt selejtes kínai áru leginkább a gyerekeket veszélyezteti. Az Európai Bizottság által kiadott friss jelentés szerint a fogyasztóvédelmi szempontból veszélyes termékekre kiadott tavalyi riasztások több mint negyede játékokra érkezett, majd a ruházati és divattermékek következnek 17 százalékkal. A veszély típusát tekintve a vegyi kockázatok voltak a leggyakoribbak, ezek az összes kockázatok 25 százalékát tették ki, majd a balesetveszély következett 22 százalékkal. A jelentés szerint előfordult, hogy divatékszerek az emberi szervezetre ártalmas nehézfémeket, nikkelt vagy ólmot tartalmaztak, vagy játékokban mutattak ki termékenységi problémákat okozó műanyaglágyítót.

Asztma és allergia

A Kínában gyártott gyermekjátékokat leggyakrabban azért tiltják be, mert a veszélyes anyagnak számító műanyaglágyító tartalmuk jelentős mértékben meghaladja a megengedett határértéket. A műanyag lágyítására használt ftalátok a vegyi anyagok olyan csoportja, amelyeket többek között gyermekjátékok gyártásánál is alkalmaznak. Ennek az anyagnak a megengedettnél magasabb koncentrációban történő alkalmazása súlyos egészségkárosodást okozhat az izzadságtól, nyáltól kioldódva, majd a bőrből felszívódva.

A vegyszerrel érintkező gyermekeknél megnő az asztma és az allergia kialakulásának veszélye.

Kockázatos internet

A legnagyobb kockázatot az unión kívülről érkező, online vásárolt áruk jelentik a bizottság szerint, mivel így egyenesen a megrendelőhöz kerül a termék, anélkül, hogy biztonsági vizsgálaton esne át. Az európaiak több mint 65 százaléka vásárol interneten keresztül, ez a szám 27 százalékkal nőtt 2006 és 2015 között. Az érintett termékek 62 százaléka származott Kínából. A kínai hatóságok megkapják akínai termékeket érintő jelzéseket, hogy aztán felvegyék a kapcsolatot a gyártóval vagy az exportőrrel. Eddig 11 540 esetben jártak utána az unióból érkező értesítéseknek és 3748 esetben tettek lépéseket – áll a bizottság tájékoztatásában. „A riasztás segít abban, hogy Európa-szerte eltávolítsuk a piacokról a veszélyes termékeket. Két kihívással kell szembenéznünk: egyrészt azzal, hogy egyre több, interneten vásárolt terméket szállítanak postai úton közvetlenül a fogyasztók lakására, másrészt pedig azzal, hogy a riasztási rendszerbe felkerülő termékek igen nagy arányban Kínából származnak. Júniusban Kínába utazom, hogy megerősítsem a termékbiztonság terén a kínai hatóságokkal folytatott együttműködésünket” – nyilatkozta Věra Jourová, a jogérvényesülésért, a fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős uniós biztos.

Uniós összefogás

A riasztási rendszer 2003 óta biztosítja, hogy a tagállamok és az Európai Bizottság a lehető legrövidebb időn belül értesüljenek az Európa bármely részén kereskedelmi forgalomból kivont vagy visszahívott, nem élelmiszer jellegű veszélyes termékekről. Ennek nyomán uniószerte megfelelő nyomonkövetési intézkedéseket hozhatnak. A rendszerben jelenleg 31 ország működik együtt (az uniós tagállamok, valamint Izland, Liechtenstein és Norvégia). A riasztási rendszer működése a tagállamok közötti napi szintű, folyamatos együttműködésen alapul.

Ártalmas termékek

* A fogyasztóvédelmi szempontból veszélyes termékekre kiadott tavalyi riasztások több mint negyede játékokra, csaknem ötöde pedig ruházati és divattermékekre érkezett. * A veszély típusát tekintve a vegyi kockázatok voltak a leggyakoribbak, ezek az összes kockázat 25%-át tették ki, majd a balesetveszély következett 22%-kal. * Az érintett termékek 62%-a származott Kínából. ►Új Szó

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk