A helyzet súlyos: lezárták a Keleti pályaudvart


FRISS. Kevéssel ezelőtt újra megnyitották a Keleti pályaudvart. ► Részletek itt. — A Keleti pályaudvar nem indít és nem fogad vonatokat – közölte a MÁV hétfő délelőtt fél 10 előtt. Mindenkit felszólítottak, hogy hagyják el az épületet. A személyvonatok Kőbánya felső, illetve Rákos állomásig közlekednek, és onnan indulnak vissza a vidéki célállomásokra. A MÁV Nemzetközi Jegyinformáció szerint a vonatok Bécs irányában késéssel, de el fognak indulni a Keleti pályaudvarról, “csak a hatóságoknak úrrá kell lenni a helyzeten”. Azt tanácsolták, hogy az utasok inkább a Kelenföldi pályaudvarra menjenek, ott kisebb a tumultus, kérdés, felférnek-e majd a vonatra azok, akik ott próbálkoznak majd.

Fotók: Stiller Ákos
Tehermentesítő vonatokról sem tudtak mondani semmilyen információt, ahogy arról sem, hogy körülbelül mennyit kell várni, akár Kelenföldön, akár a Keletinél.
A rendőrök jelenleg sorfalat állnak a peronok előtt, de mind előttük, mind mögöttük vannak migránsok.

Verekedések voltak a tömegben

A HVG jelentése szerint 10 órakor mintegy ezer migráns várakozott a Keleti előtt. A rendőrök a lehető legfinomabban próbálták kiterelni őket. A jelek szerint más pályaudvarról is idejöhettek a menekültek, mert innen indulnak a vonatok Bécs, illetve München felé. Iszonyatos feszültségek vannak és voltak a tömegben. Órák óta várnak a vonatra a menekültek, többen jegyet lobogtatnak, sokan valószínűleg a fekete piacról szerezték be a vonatjegyet. A várakozó tömegben verekedések is kitörtek a hvg.hu munkatársa szerint. Kordonnal lezárták az aluljáróból a pályaudvar felé vezető feljárót.

A főbejáratnál is sorfalat állnak a rendőrök és hangosbemondón, tolmács segítségével tájékoztatják a pályaudvaron és a pályaudvar előtt tartózkodó bevándorlókat. A pályaudvar belső vágányain négy vonat is áll, azokra nem lehet felszállni.

Tüntetni kezdtek a menekültek

A migránsok a pályaudvar kiürítése közben demonstrációba kezdtek: jelszavakat skandálva követelik, hogy engedjék őket továbbutazni Németországba. A 7-es és 8-as vágány közötti peronon demonstrálókat a Készenléti Rendőrség próbálja kiterelni a csarnokból. A pályaudvaron tartózkodó többi migránst csoportokban kísérik ki az épület elé.

BKK-járatok menetrendje is módosul az intézkedés miatt. A 73-as és a 76-os trolibusz nem érinti a Munkás utca és a Keleti pályaudvar megállót, a 80A trolibusz pedig a Gumigyár, az Aréna Pláza és a Keleti pályaudvar megállót – közölte Facebook-oldalán a Budapesti Közlekedési Központ kedd délelőtt. MTI | ► HVG

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk