Február 1-jétől megszűnő adójellegű illetékek: nézd meg, mi az, amire nem kell többé fizetned!


A Belügyminisztérium alárendeltségében működő intézmények által eddig felszámolt 22 nem adójellegű illeték szűnik meg február elsejétől a 2017/1-es számú, 102 nem adójellegű illetékek törléséről szóló törvény életbe lépése nyomán.

“Megszűnik többek között az erkölcsi bizonyítvány kiváltásakor fizetett 10 lejes illeték; a dokumentumot ezután ingyen bocsátják a természetese és a jogi személyek rendelkezésére” – írja a Belügyminisztérium az AGERPRES hírügynökségnek vasárnap küldött közleményében.

Megszűnik továbbá nyolc, a Vezetői Jogosítvány- és Gépjárműnyilvántartó Hivatal által kiadott okiratokhoz szükséges bélyegilleték.

Megszűnnek még bizonyos, a személygépkocsik és pótkocsik bejegyzésekor felszámolt illetékek, valamint a természetes és jogi személyek által kért adatok kiadásakor felszámolt illetékek a lakosság-nyilvántartó és a Vezetői Jogosítvány- és Gépjárműnyilvántartó hivatalokban.

Megszűnik a prefektusi hivatalnak befizetett háromféle hitelesítési illeték, amelyekre hivatalos közigazgatási okiratok kiváltásakor volt szükség.

Az útlevelek kiváltása 22 lejjel fog kevesebbe kerülni február 1-jétől, az ideiglenes egyszerű útlevél esetében már nem kell kifizetni a 100 lejes sürgősségi illetéket. Az 5 évig érvényes elektronikus útlevél 258 lejbe kerül, a 3 évig érvényes útlevél 234 lej, az 1 évig érvényes ideiglenes útlevél 96 lejbe fog kerülni február elsejétől.

Megszűnik továbbá a névváltoztatás bejelentésekor alkalmazott, az állampolgárság és lakóhely bizonyítására szolgáló iratok kiváltásakor felszámolt, illetve az ideiglenes személyi igazolvány kiváltásakor fizetett illeték is.

A 102 nem adójellegű illeték eltörlését előíró törvény 2017. január 6-án jelent meg a Hivatalos Közlönyben, és február elsején lép érvénybe.

AGERPRES

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk