Jéggé dermedt az ország: narancs színű riasztás!


Másodfokú fagyriadót hirdetett hétfőn az Országos Meteorológiai Igazgatóság (ANM) 36 megyére és a fővárosra. 5 másik megyében rendkívül alacsony hőmérsékletre vonatkozó, sárga jelzésű figyelmeztetés van érvényben.

A meteorológusok szerint a másodfokú fagyriasztás Erdélyre, Máramarosra, Olténiára, Munténiára, Dobrudzsára és Moldvára érvényes, hétfőn és kedden is. A legalacsonyabb hőmérsékleti értékek -29 és -15, a legmagasabbak -15 és -10 Celsiu-fok között alakulnak.

A sárga jelzésű figyelmeztetés szintén hétfőn és kedden lesz érvényben Krassó-Szörény, Temes, Arad, Bihar és Szatmár megyében. Ezekben a megyékben éjszaka és reggel -15 Celsius-fok alá csökkenhet a hőmérséklet.

Negyven személyszállító járatot törölt hétfő reggel a román vasúttársaság

Hétfőn reggel negyven járatát törölte a román vasúttársaság.

A CFR a közösségi hálón közölte, hogy a naponta közlekedő 1300 szerelvényből 40 járatát törölte reggel 7-kor. Az intézkedés meghozatalakor az utasok biztonságát és a nagyvárosok közti járatok lehetővé tételét vették figyelembe – írják a vasúttársaság képviselői. ‘Ahogy az elmúlt napokban is történt, ma is szükség esetén megszervezzük, hogy az utasok meleg teát, kávét, szendvicseket kapjanak, a terep adta lehetőségekhez mérten’ – ígérik a CFR dolgozói.

Az idézett forrás szerint a vonatok közlekedése a szélsőségesen hideg időjáráshoz alkalmazkodva történik négy vasúti csomópont – Bukarest, Krajova, Galac és Konstanca – körzetében.

Ez azt jelenti, hogy egyes járatok késéssel érkeznek végcélba, mert bizonyos szakaszokon a mozdonyt Diesel mozdonyra kell cserélni. A vasútvonalakat folyamatosan takarítják, ez a haladási sebesség csökkenését vonhatja maga után. Az utasokat arra kérik, hogy indulás előtt telefonon érdeklődjenek a legközelebbi vasútállomásnál, hogy az aktuális helyzetről nyerjenek tájékoztatást.

A www.cfr.ro honlapon, a CAMERE WEB menüpontnál percről percre történő frissítés alapján lehet tájékozódni a vonatok indulásáról és érkezéséről.

Akik már vonaton ülnek, azok laptopról vagy okostelefonról a www.cfr.ro honlapon a Trenul meu menüpontnál (http://www.cfr.ro/index.php/cauta-tren) írhatják be a szerelvény sorszámát, majd az ‘Informaţii tren’-re kattintva tájékozódhatnak a lehetséges késésről, a legközelebbi állomásról, az itt várható állomásozás időtartamáról és a célba érkezés várható időpontjáról.

AGERPRES

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk