Két év felfüggesztett börtön a Kolozs Megyei Tanács volt elnökének


Jogerősen 2 év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Legfelső Bíróság Horea Uioreanut, a Kolozs Megyei Tanács volt elnökét, akit illetéktelen haszonszerzés céljából, nem a nyilvánosságnak szánt információk felhasználására való felbujtás miatt állítottak bíróság elé.

A Legfelső Bíróság elutasította Uioreanu fellebbezését, és megerősítette a Kolozs Megyei Táblabíróság által május 5-én kimondott alapfokú ítéletet.

Eszerint Horea Uioreanunak a két év felfüggesztett börtönbüntetés alatt 70 nap fizetetlen, közhasznú munkát kell végeznie, illetve ki kell fizetnie a 25.000 lejes perköltséget.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) szerint a Kolozs Megyei Tanács volt elnöke 2013-ban és 2014-ben titkos információkra tett szert a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) egyik volt Kolozs megyei tisztje, Anca Albu révén. Utóbbi az ügyészek szerint édesanyja, Silvia Bălaj, illetve Mihnea-Remus Iuoraş Kolozs megyei alprefektus közvetítésével értesítette Uioreanut, hogy egy bűnügyi eljárás keretében lehallgatja őt a SRI. Az információ fejében az egykori tanácselnök közbenjárt annak érdekében, hogy Anca Albut áthelyezzék a SRI-től a Külügyi Hírszerző Szolgálathoz.

Anca Elena Albu, Mihnea-Remus Iuoraş és Silvia Bălaj a bűnvádi eljárás alatt beismerő vallomást tett, és vádalkut kötött a DNA-val.

Egy másik ügyben Horea Uioranut 6 és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Kolozsvári Törvényszék 2016. május 12-én megvesztegetés elfogadása miatt.

AGERPRES

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk