Sztrájkolnak a vasutasok, országszerte több tucat szerelvény vesztegel


Országszerte sztrájkolnak a Román Vasúttársaság (CFR) alkalmazottai, emiatt számos vonat vesztegel a vasútállomásokon.

Brassó megyében 39 szerelvény vesztegelt szerda reggel a vasúti dolgozók spontán sztrájkja miatt.

Ioan Pintea, a CFR brassói regionális igazgatóságának vezetője az AGERPRES hírügynökségnek úgy nyilatkozott, reggel telefonon tanácskozott a CFR vezérigazgatójával, valamint a szállítási miniszterrel. ‘Felszólítottuk az alkalmazottakat, hogy álljanak munkába, és remélhetőleg ez a legrövidebb időn belül megtörténik’ – tette hozzá Pintea.

Ioan Buzatu szakszervezeti vezető arról tájékoztatta az AGERPRES hírügynökséget, hogy a sztrájkot a Facebookon szervezték meg.

Hargita megyében három vonat vesztegelt szerda reggel, közülük az egyik a Korona, amely Csíkszentdomokos közelében (Izvoru Olt vasútállomásnál) állt meg. Egy vonat Csíkszentkirálynál, egy pedig Tusnádon vesztegel a sztrájk miatt.

Cosmin Sorin Micloş szakszervezeti vezető az AGERPRES hírügynökségnek úgy nyilatkozott: a vasúti dolgozók bementek dolgozni, aláírták a jelenléti ívet, de megtagadták a munkát, tiltakozásul amiatt, hogy nincs kollektív munkaszerződésük és nagyok az eltérések a bérek között.

Hunyad megyében 11 szerelvény állt le a spontán vasutassztrájk miatt, közülük két személyszállító és három teherszállító Piskin (Simeria). Déváról nem indult el a bukaresti gyors.

Valentin Glăvu, a sztrájkoló vasúti dolgozók egyike úgy nyilatkozott: elégedetlenségüket az váltotta ki, hogy nagyon alacsony a fizetésük, miközben nehéz munkakörülmények között dolgoznak. ‘Ugyanakkor megyünk nyugdíjba, mint a borbélyok – 65 évesen – noha számos veszélynek vagyunk kitéve. Sokat ígértek nekünk, de egyik sem hozott eredményt’ – sorolta a tiltakozó vasutas.

A sztrájkolók azt is nehezményezik, hogy az alacsony bérek miatt a fiatalokat nem vonzza a vasutas szakma, ezért ebben az ágazatban nagyon elöregedett a munkaerő.

AGERPRES

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk