.: mediatica.ro :. - Mit jelent az, hogy kokárda?
  A trianoni országcsonkításra emlékezik a magyar nemzet  
mediatica.ro 
  2016. június 28., kedd GaGa Live  
  Hírek


RSS

RSS
Add
to GoogleHírlevél
 
2011. március 15., kedd

Mit jelent az, hogy kokárda?

Kokárdának magyarul szinte kizárólag a nemzeti színű szalagból, mégpedig a magyar nemzeti színű szalagból hajtott, a szív fölé helyezett kitűzőt szoktuk nevezni, mely tipikusan, de nem feltétlenül, kerek.

Mit-jelent-az-hogy-kokárda

A szónak azonban sokkal szélesebb jelentése van: jelenthet bármilyen kerek, sapkára vagy ruhára helyezett jelvényt. Szélesebb értelemben véve tehát kokárda a sapkarózsa is. De a repülőgépek oldalára festett kerek jelvény is kokárda.
A kokárda története

A kokárda divatja a 18. században indult, és eredetileg csupán a sapkára tűzött jelként viselték. Az egyszínű szalagok általában viselőjének politikai pártállását, főképpen a fennálló hatalom elleni tiltakozását tükrözték. Ezt mutatja első előfordulása is (A magyar nyelv történeti -etimológiai szótárában, 1787-ből, mai helyesírással):

...ha ... magokat a kokárdának (pártütő bokrétának) letételére meg nem határoznak, ő leperzseltetné mindeniknek kalapjából.

A nemzeti színű trikolorból hajtott kokárda csak 1789-ben, a nagy francia forradalom idején jelenik meg, és innen terjed el más nemzetekhez. Általános szokás a kokárda különböző formáinak a hadseregben való használata, ám polgári körökben sehol nem vált oly fontos nemzeti jelképpé, mint a magyaroknál. (Érdekes módon az idegen nyelvű wikipédiák egyikében sem találni utalást erre a szokásra.)

A kokárda neve

A kokárda nemzetközi szó, sok más nyelvben hasonló alakban megvan, pontosan nem is tudjuk, melyikből került a magyarba. Az azonban biztos, hogy a szó végső eredete a francia. A töve a coq, azaz 'kakas', és ebből született meg a cocarde, mely'kakastaréj' 'hiú, öntelt, korlátolt' jelentéssel bírt. Az új jelentése a bonnet à la cocarde 'kakastaréjos sapka', illetve 'öntelt ember sapkája' szerkezet rövidülésével alakult ki. (Figyelem! A cocarde nem keverendő össze a cocard-dal, mely monoklit, szem alatti véraláfutást jelent!)

Kokárdahelyesség, kokárdaművelés

Néhány évvel ezelőtt még egészen természetesnek tartottuk, hogy a kokárdán a piros van kívül, a zöld van belül.

A-hagyományos-kokárda
A „hagyományos” kokárda

Ám ez a hajtási mód nem felel meg a nemzetközi normáknak, az általános szokás szerint ugyanis a zászló felső sávja kerül belülre, az alsó kívülre. Egyesek Szendrey Júlia tévedésére vezetik vissza a magyar szokást, állítólag ő készítette el Petőfi kokárdáját hibásan, és aztán a Petőfit utánzó forradalmárok követték.

A-helyes-magyar-kokárda
A „helyes” magyar kokárda

Ez azonban joggal megkérdőjelezhető. Először is, bár az általános szokás tényleg ez, annak kivételek is. Például az észt légierő kokárdáján is a zászló felső sávja van kívül, az alsó belül:

Az-észt-légierő-jelvénye

Ráadásul ha egyszer a negyvennyolcas forradalmárok egy bizonyos módon kötötték a kokárdát, akkor a velük való azonosulásunkat miért ne fejezhetnénk ki egy ugyanúgy kötött kokárdával, függetlenül attól, hogy az a nemzetközi szokásoknak vagy bármiféle más szabályoknak megfelel-e.

Mi tehát a helyes kokárdaviselet? Helyes dolog a kokárdát úgy viselni, ahogy nekünk tetszik, ahogy számunkra kellemes, ahogy számunkra kifejezi azt az érzést, amit ki szeretnénk fejezni vele. A magyarok istene óvja ezt az országot attól, hogy még a helyes kokárdaviseletből is kioktassák egymást a köztársaság állampolgárai, pláne, hogy a kokárdaviseleti módokból ideológiai kérdés legyen, vagy akár „jobbos” és „balos” kokárdaviseleti szokások alakuljanak ki.

Mindenkinek boldog ünnepet kívánunk! Egyenlőség, szabadság, testvériség!

Nyelv és Tudomány

2011. március 15., kedd , 10:29:07

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk!További hírek:

Orbán: nem tűrjük, hogy bárhonnan bárki is diktáljon nekünk
Meggyilkolta apja terhes menyasszonyát egy 11 éves kisfiú
Többen rosszul lettek Orbán beszéde alatt
AUDIO | Benedek István: 1848 üzen a marosvásárhelyieknek
Enervált Kolozsvári CFR
Aprócska sporthírek
Atomkatasztrófa Japánban: radioaktív felhő Tokió felett
Tarlós István bemutatja: így dobjunk ki félmilliárdot az ablakon!
Halál az űrközpontban
„Sajnos az Egyesült Államok nem szívleli meg Orbán Viktor intelmét”
Műsorok az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 163. évfordulóján, 2011. március 15-én - részletes ismertető
Japán: robbant a harmadik reaktor is
Döntött a magyar zenész: 60 évesen megnősül
Delfin ugrott a hajó fedélzetére
Szálasi előtt tisztelegtek az emlékoszloppal
Elhagyta férjét Karsai Zita
Válik férjétől a gyönyörű színésznő
Három napig bulizott, belebetegedett a 70 éves magyar művész
Volt igazságügy-minisztere távozásra szólítja fel a kormányfőt
Időjárás - tavaszra megint tél?
Aprócska sporthírek
A magyar újságírók megvetik saját szakmájukat
Kövér László: határon túli magyar képviselőket az Országgyűlésbe!
Kórházban tölti az ünnepeket Norbi
Gyászjelentés első kézből
Hamut adna Szanyi kezébe a Jobbik
Robbanás a sérült japán atomerőműben

  web by czke | Ajánlom | Partnerprogram | Chat | Stiri @ Mediatica | VideoNews | MP3 | Radio | eTV | (c) 2003-2016 mediatica.ro