Kinek lobog a székely zászló?


A román lapok a székely zászló „legalizálásaként” értelmezték a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselői által a parlament elé terjesztett zászlótörvény-tervezetet, és úgy vélekednek, ez az „ára” annak, hogy Victor Ponta miniszterelnök meghívta kormányába a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ). A liberális Adevărul csütörtöki számában „A PSD kitűzi a székely zászlót” címmel arról cikkezik, hogy a tervezet elfogadása után a Hargita és Kovászna megyei magyar többségű önkormányzatok törvényesen kitűzhetik majd a „Székelyföld” zászlaját, pedig a román alkotmány nem ismeri el a „földet” közigazgatási egységként.

A lap megszólaltatja az Adevărul blogrovatában rendszeresen magyarellenes írásokat publikáló Bogdan Diaconu PSD-képviselőt, aki előre közölte: nem szavazza meg a tervezetet, mert az RMDSZ valódi célja a területi autonómia, amellyel „egyetlen román sem érthet egyet”.
A jobboldali România Liberă „Ponta megvalósította az RMDSZ álmát” című írásában úgy fogalmaz, hogy a PSD „fondorlatos módon” egy általánosnak tűnő, települési és megyei zászlókról szóló törvényt alkotott, de valójában semmi sem tiltja azt, hogy egy adott térségben minden község és város ugyanazt a zászlót fogadja el, mindössze a román és uniós lobogóval együtt kell majd használniuk.
A független Gândul „Kinek lobog a zászló” című vezércikkének szerzője szerint „roppant vidám” látványt nyújtanak majd a polgármesteri hivatalok, ha homlokzatukra a román, az uniós, a megyei és a települési zászlót is kitűzik. „Ha a magyarok jobban érzik magukat a kék-sárga (vagyis a székely zászló) lobogása láttán, engedélyezése csak jót tesz a nemzeti harmóniának olyan időkben, amikor a határainkon túl nacionalista indulatok forrnak. Ha majd kikerül a tiltás alól, és mindenütt kitűzik, a székely zászló is elveszíti titokzatosságát és frissességét, és beleolvad majd a tájba” – véli a cikkíró. Ugyanakkor megjegyzi: ő arra számít, hogy a tervezet a parlamentben megbukik, és Ponta vállát vonogatva magyarázza majd RMDSZ-es koalíciós partnereinek, hogy a kormány nem diktálhat a törvényhozásnak. MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk