Barabás Miklós az újabb jelölt: íme, miért indul a marosvásárhelyi előválasztáson!


Miért indulok független civilként az előválasztáson?

Világszerte számos civil aktivista független képviselőként dolgozik az államigazgatásban, parlamentben a döntéshozatali rendszerben. Ez egy civil érdekérvényesítési eszköz, amelyel számos aktivista él. Elsősorban azért szeretnék indulni, mivel érdekel közösségem jelene és jövője. Történész lévén, népem múltja létfontosságú számomra. Nem politikai karriert szeretnék építeni, hanem a közösségem érdekeit szolgálni. Marosvásárhelyen él a legnagyobb romániai magyar közösség, a hétköznapok valósága azonban nem tükrözi ezt, a magyar nyelv gyarkorlatilag száműzve lett az utcáról, terekről, iskolákból, intézményekből. A magyar városlakó adót fizet és alkalmazkodik a játékszabályokhoz, amelyek arról szólnak, hogy …„ez itt Románia”.

Fotó: transindex.ro
Egy évvel ezelőtt kezdtem foglalkozni közösségi ügyekkel, ez idő alatt azt tapasztaltam, hogy a magyar ügy kényes, senki sem meri felvállalni, sem magyar politikus, román még kevésbé. Rájöttem, hogy a magyar közösséget érintő egyszerű ügyek– mint például a kétnyelvű utcanévtáblák ügye- nem felvállalhatóak, mert a koalíció mást kíván, mert a pártérdekek nem ezt diktálják, mert a magyar közösségi ügyek, egyszerűen nem ÜGYEK. Bevallom, dühöt éreztem és tehetetlenséget, amikor a rendőrség megbüntetett a kétnyelvű utcanévtáblák– magántulajdonra történő- kihelyezése miatt, rájöttem, hogy a helyzet sokkal durvább mint ahogy ezt eddig valaha sejtettem. Az előválasztás soha nem érdekelt, a hatalmi struktúrák, a politizálás még kevésbé, viszont az elmúlt hetekben tapasztalt rendőrségi túlkapások, a hatalmi játszmák, a magyar politikum magatartása a megfenyegetett lakosok irányába, a kétnyelvű utcanévtábla ügy folyamatos semmibevétele, a politikai érdekvédelem megváltoztatásának szükségességére hivta fel figyelmem. Az elmúlt huszonöt évben a marosvásárhelyi magyar érdekvédelmi szervezet politizálása nem érte el még azt sem, hogy a városban kétnyelvű utcanévtáblák legyenek. Az elmúlt egy évben azt hallottam, hogy a kétnyelvűség nem fontos, ezt mondták nekem magyar és román politikusok egyaránt. Amennyiben nem fontos, miért kaptam büntetést? Miért lettek a magyar lakosok megfélemlítve? Miért vetette le a rendőrség, miért szerelte le majdnem mindenki a saját házáról a kétnyelvű táblát? Az előválasztáson azért szeretnék indulni mert úgy érzem változásra van szükség. Bármi történik is, én továbbra is civilként, függetlenként szeretnék tevékenykedni, a közösségemért tenni. Ez számomra egy kihívás, ugyanakkor jelzés is részemről: Marosávásárhelyen hatékony, cselekvésre és nem szavakra épülő érdekvédelemre van szükség. Indulásom legfőbb célja, hogy a közbeszéd részéve tegyem a kétnyelvű utcanévtáblák ügyét, pontosabban a kétnyelvűséget és valós megoldásokat keressek. Hiszen az utcanévtáblák ügye, csak a jéghegy csúcsát képezik ennek a 25 éve megoldatlan problémának. Szívből remélem, hogy az előválasztáson való indulásomat ösztönzőnek és nem megosztónak fogják tekinteni.

Miért indulok civilként és miért nem kívánok egyetlen egy politikai alakulatba sem bekapcsolódni?

1. Világszerte egyre több választó szavaz függetlenekre. 2. A történelem során számos független képviselő méltó módon és alázattal szolgálta és szolgálja közösségét. 3. Mindamellett, hogy Romániában ez még nem mindennapos, több ezer független választott képviselő létezik világszerte. Ezek között vannak önkormányzati, megyei (regionális) és parlamenti képviselők is. 4. A független választott képviselők előtérbe helyezik a közösségi problémák megoldását és nem a politikai pártjuk érdekeit szolgálják. 5. Egy független képviselőnek is vannak határozott elképzelései a közösségi érdekvédelemről. 6. Egy független jelölt képes arra, hogy együtműködjön politikai pártokkal, amennyiben erre a közösség ügyeinek képviselete során szükség van. 7. A független képviselők célja a helyi és választói közösség érdekeinek képviselete. Egyre több szavazópolgár kezd rájönni erre. Barabás Miklós Marosvásárhely, 2015. április 24.

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk