Depressziós lehetett a gépét sziklának vezető másodpilóta


Németországban házkutatást tartott a rendőrség csütörtök délután a lezuhant Germanwings-járat másodpilótájának lakóhelyén. A nyomozók két helyszínen tartottak házkutatást, a másodpilóta düsseldorfi lakásában és abban a montabauri házban, ahol szüleivel élt – jelentette az n-tv hírtelevízió. A Franciaországban kedden történt repülőgép-szerencsétlenséget vizsgáló hatóságok megállapítása szerint a másodpilóta valószínűleg szándékosan vezette a gépet katasztrófába. A 28 éves másodpilóta korábban, a kiképzése idején azért szakította meg hosszabb időre tanulmányait, mert depressziós volt – írta a Frankfuter Allgemeine Zeitung az online kiadásában a másodpilóta egy ismerősére hivatkozva. A Passauer Neue Presse című lap szintén egy ismerősre hivatkozva azt írta, hogy a másodpilóta “lelkileg labilis” volt. Andreas Lubitz “megszállott, mindenképpen pilóta akart lenni, de lelkileg labilis, és ezért a kiképzését is megszakította több hónapra” – mondta a Passauer Neue Presse forrása, aki a másodpilóta jó ismerősének nevezi magát. Lubitznak már az általános iskolában az volt a vágya, hogy pilóta legyen. “Az egész szobáját repülőgép-poszterekkel tapétázta ki, mindenütt Lufthansa-logók voltak” – mondta a lap forrása.

A Germanwings légitársaság gépének katasztrófája – Házkutatás a másodpilóta lakásán
A másodpilóta vélhetően szándékosan pusztította el a repülőgépet – mondta a balesetet vizsgáló marseille-i ügyész csütörtökön. A Lufthansa szerint egyelőre csak találgatni lehet arról, mi lehetett a másodpilóta motivációja, míg Angela Merkel német kancellár arról beszélt, hogy a szándékosságról szóló hír “szinte felfoghatatlan dimenziót” ad a szerencsétlenségnek. Brice Robin marseille-i ügyész sajtótájékoztatóján közölte: a másodpilóta egyedül irányította a Germanwings német diszkont légitársaság gépét a katasztrófa bekövetkeztekor, ő volt az, aki a gép végzetes süllyedését előidézte. A 28 éves német másodpilóta, Andreas Lubitz bár egy szót sem szólt ezalatt, de végig “normálisan lélegzett”, és nem vesztette el eszméletet – mondta Robin a pilótafülke kommunikációját rögzítő fekete doboz felvételeire hivatkozva. A felvételek szerint a kapitány távozott a pilótafülkéből, vélhetően a mellékhelyiségbe. Amikor megpróbált visszatérni, a másodpilóta szándékosan nem nyitotta ki az ajtót. A becsapódás előtti percekben dörömbölés hallatszott a pilótafülke ajtaján és a süllyedést jelző riasztók is megszólaltak. Az utasok csak röviddel a becsapódás előtt kezdtek el sikoltozni. A szerencsétlenség feltárásában közreműködő német szakértők megerősítették a francia hatóságok megállapításait – mondta Alexander Dobrindt német közlekedési miniszter.

Lufthansa: továbbra is megbízunk a pilótaképzési és kiválasztási programban

A francia ügyész azt is közölte, hogy a másodpilótának nem voltak ismert terrorista kapcsolatai, nincs ok terrorcselekményre gyanakodni. Thomas de Maiziere német belügyminiszter csütörtökön arról számolt be, hogy a német hatóságoknak már kedden, a katasztrófa napján elvégezték az ilyenkor szükséges vizsgálatokat, és nem találtak terrorizmusra utaló jeleket. Hozzátette, hogy a Germanwings anyavállalatánál, a Lufthansánál rendszeresen végzett biztonsági ellenőrzések sem eredményeztek gyanús jeleket. A Germanwings anyavállalata, a Lufthansa szerint egyelőre csak találgatnak arról, hogy mi lehetett másodpilóta tettének motivációja. Carsten Spohr, a Lufthansa vezérigazgatója kölni sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: legrosszabb álmukban sem gondolták volna, hogy bármelyik pilótájuk ilyet tesz, és nem gondolták, hogy ez kivitelezhető. Mindazonáltal továbbra is megbíznak a pilótaképzési és kiválasztási programjukban, amelyen a fiatal pilóta is átesett és minden vizsgát teljesített – közölte. A Lufthansa-pilóták szakszervezete (Vereinigung Cockpit – VC) csütörtökön megerősítette, hogy a cégnél csak a kiválasztási eljárásban végeznek pszichológiai vizsgálatot, és a felvétel után már egyáltalán nem vizsgálják a pilóták lelkiállapotát. A szakszervezet szerint erre nincs is szükség. A Lufthansa pilótafelvételi eljárása világszerte az egyik legkeményebb a szakmában – mondta Jörg Handwerg, a VC szóvivője. Kiemelte, a pilóták felelőssége, hogy szakemberhez forduljanak, ha lelki gondjuk van. A kollégák pedig figyelnek egymásra, és aki szokatlanul viselkedik, azzal beszélnek és felszólítják, hogy kérjen segítséget szakembertől – mondta a szakszervezet szóvivője.

A Germanwings áldozataira emlékeznek
A pilóta először légi utaskísérőként dolgozott, hogy ebből fizesse pilótaképzését. Ezt 2008-ban elkezdte, majd több hónapra abbahagyta, végül 2013-ban kapta meg a szakszolgálati engedélyét A320-as Airbusokra. A képzés folytatásakor ismét átesett a szükséges vizsgálatokon, de mindent rendben találtak nála. A kiválasztás során nem csak a fizikai és kognitív képességeit, de pszichológiai állapotát is vizsgálják a jelentkezőknek – mondta Spohr.

Nyugodt, kedves embernek ismerték

Az ARD német közszolgálati televízió helyszíni beszámolója szerint a Rajna-vidék-Pfalz tartománybeli Montabaurban, ahol a 28 éves másodpilóta felnőtt, a kisváros közösségét sokkolta a hír, hogy a fiatalember valószínűleg öngyilkosságot követett el, és magával rántott a halálba 149 embert. A másodpilótát nyugodt, kedves embernek ismerték, és sikeres pilótakarrierje révén példaképként tartották számon a helyi vitorlázórepülő egyesületben – számolt be az ARD. A Lufthansa tulajdonában lévő Germanwings légitársaság Barcelonából Düsseldorfba tartó Airbus A320-as gépe fedélzetén 150 emberrel – 144 utassal és 6 tagú személyzettel – csapódott az Alpok hegyvonulatainak Franciaország déli részén. A gépnek 72 német és 51 spanyol, három amerikai, továbbá két-két ausztráliai, argentínai, iráni és venezuelai, valamint egy-egy angol, holland, kolumbiai, mexikói, japán, dán, belga és izraeli utasa volt. A gép egy perccel azután, hogy elérte a 38 ezer lábas (11 500 méter) utazómagasságot, gyors süllyedésbe kezdett, de folytatta útját Düsseldorf felé. A süllyedés mértéke 3-4 ezer láb (mintegy ezer méter) volt percenként. Az Airbus A320-as tíz perccel a süllyedés megkezdése után 6800 láb (2 ezer méter) magasságban tűnt el a radarról, és végül nagyjából 1500 méter magasban csapódott neki egy hegyláncnak. A gép német és spanyol utasainak hozzátartozói csütörtökön Marseille-be repültek, ahonnan autóbusszal jutottak el egy településre a szerencsétlenség közelében. A kutatási akció központjaként szolgáló Seyne-les-Alpes település könyvtárában és a sportcsarnokban több száz férőhelyes szállást alakítottak ki a hozzátartozóknak. A szomszédos Digne-les-Bains lakói saját házaikat ajánlották fel szállásként az áldozatok családtagjainak, amíg a kutatás tart. MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk