Lezuhant az EgyptAir gépe, nincs túlélő


Megerősítette a kairói légi közlekedési minisztérium, hogy lezuhant a Földközi-tenger felett az EgyptAir légitársaság gépe. A Párizs-Kairó járaton 56 utas és tízfős személyzet utazott. Magyar utas nem volt a fedélzeten. A legfrissebb hírek szerint a gép vészjelzést adott le a tragédia előtt. A 804-es számú járat 56 utassal és 10 fős személyzettel a fedélzetén szerda este 11 után néhány perccel szállt fel a párizsi Charles de Gaulle repülőtérről, és kairói idő szerint 2 óra 45 perckor veszett nyoma. A gép roncsait még nem találták meg. Hírügynökségek azzal magyarázzák a tárca egyértelműsítő közleményét, hogy a Párizsból Kairóba tartó MS804-es járat egyik környékbeli repülőtéren sem szállt le, és amikor nyoma veszett, mintegy 280 kilométerre volt az egyiptomi partoktól.

2016. március 29-i kép az EgyptAir egyiptomi légitársaság egyik utasszállító repülőgépéről a kairói repülőtéren. (MTI/EPA/Haled el-Fiki)

Vészjelzést adtak le

Közben kiderült, hogy több mint egy órával az eltűnés után az egyiptomi katonaság vészjelzést rögzített, amelyet valószínűleg a gép automatikus vészjelző rendszere adott le. Az Airbus A320-as típusú repülőgép utoljára a görög légiirányítással beszélt, akkor még nem jeleztek rendkívüli eseményt. 20 perccel leszállás előtt azonban megszűnt a kapcsolat a pilótákkal, azután, hogy a Földközi-tenger fölött, 11 ezer méter magasan beléptek az egyiptomi légtérbe.

Lángokat láttak a levegőben

A személyzet nem adott le vészjelzést, amiből arra lehet következtetni, hogy hirtelen bekövetkezett esemény okozta a katasztrófát. A brit és a görög sajtó arról írt, hogy egy görög kereskedelmi hajó legénysége “lángokat” látott a levegőben nagyjából akkor, amikor a gép eltűnt.

Keresik a roncsokat

Az egyiptomi fegyveres erők elkezdték a gép felkutatását. A történtek miatt Francois Hollande francia elnök válságstábot hívott össze a kulcsfontosságú minisztériumok vezetőinek részvételével.

Nem kizárt, hogy merénylet történt

A Hay György repülésbiztonsági szakértő nem zárta ki a terrorcselekmény lehetőségét sem. A szakértővel még a kataszatrófa megerősítése előtt beszélt az Ma reggel stábja. Nógrádi György a Kossuth Rádió reggeli műsorában elmondta: az eltűnt Airbus a világ egyik legbiztonságosabb géptípusának számít. Az eddigi adatok szerint megfelelő időjárási viszonyok között repült. ►hirado.hu

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk