Meghaladta az 1900-at nepáli áldozatok száma


Eddig 1910 halálos áldozatot találtak a nepáli földrengés helyszínén – közölte az ország belügyminisztériuma vasárnap hajnalban. Az előző napi katasztrófa 1934 óta a legsúlyosabb volt Nepálban; a 7,9-es erősségű földrengés a Katmandu-völgyben rengeteg házat a földdel tett egyenlővé, a Himalájában lavinákat indított el, és még a szomszédos országokban is szedett áldozatokat. Az első rengést tucatnyi kisebb követte. A friss közlés szerint a sérültek száma 4718.

A földrengésnek három másik országban is voltak halálos áldozatai: Indiában, a Kínához tartozó Tibetben és Bangladesben összesen 61-en haltak meg. A világ legmagasabb hegyén, a Mount Everesten lavina indult el. Vasárnap reggeli közlések szerint az egyik alaptáborban ennek 17 halálos áldozata és 61 sérültje volt. A mentést ott a rossz időjárás is akadályozza, de a sérültek első csoportjával egy helikopter már fel tudott szállni. A földrengés által leginkább sújtott térségben, a Katmandu-völgyben az éjszakát nepáliak tízezrei töltötték szabad ég alatt a hidegben. A helyieknek áram- és vízhiánnyal is küzdeniük kell. A katmandui nemzetközi repülőteret reggel újra megnyitották, ez lehetővé tette, hogy meginduljanak a segélyek légi úton.

Erős utórengés volt a fővárosban és környékén

Ezúttal 6,7-es erősségű az amerikai földtani intézet (USGS) mérése szerint. A rengést a fővárosban, Katmanduban és 50 kilométeres környékén lehetett érezni. A vasárnapi rengés középpontja az előzőekhez hasonlóan szintén kis mélységben, 10 kilométer mélyen volt. Két percen át lehetett érezni a Hszinhua hírügynökség tudósítójának jelentése szerint. Az AP pedig arról számolt be, hogy sok lakos ijedtében kiabált, rohant az utcákon. “Éppen most reng újra, a francba!” – mondta egy indiai hegymászó telefonon a Makalu-hegyen lévő alaptáborból a Reutersnak. Míg beszélt, kiáltozás és lavina morajlása hallatszott a háttérben.

Jól vannak az alaptábor felett lévők a Mount Everesten

A Mount Everesten, az alaptábor feletti 1-es és a 2-es számú táborban mintegy száz hegymászó tartózkodik, és mind biztonságban van – közölte vasárnap a nepáli hegymászószövetség elnöke. Viszont nehéz lesz lemenekíteni őket, mert a Khumbu-gleccseren az alaptáborba vezető utat eltorlaszolta a nagy erejű szombati földrengés előidézte lavina – tette hozzá Ang Cseing serpa a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva. A lavina, amelyben két különböző hegycsúcsról elinduló hótömeg adódott össze, elsodorta az alaptábor egy részét, porhóval borította be. A lavinának az alaptáborban vannak halálos és sérült áldozatai. A legfrissebb adatok szerint – amelyekről a nepáli idegenforgalmi hivatal szóvivője számolt be – eddig 14 holttestet találtak, a sérültek száma pedig körülbelül 40. Korábban 17 halálos és 61 sérült áldozatról számoltak be. A szóvivő közölte, vannak eltűntek, de nem tudják hányan. A legsúlyosabban sérültek közül 22-t a rossz időjárás ellenére helikopterrel már sikerült elszállítani egy olyan faluba, amelyben van orvosi ellátás. A javuló időjárási viszonyoknak köszönhetően vasárnap újabb helikopterek szállhattak le az alaptáborban, hogy kimenekítsék az ott maradtakat – jelentette az AFP hírügynökség egyik tudósítója a helyszínről. Hat helikopter érkezett oda. Azt a 18 sérültet, akit eddig nem tudtak elszállítani, közvetlenül Katmanduba viszik.

Nem tudni magyar áldozatról

Továbbra sem tudni magyar halálos áldozatról vagy sérültről a nepáli földrengéssel kapcsolatban – mondta Vajda Andrea, az újdelhi vezető magyar konzul. Az újdelhi magyar nagykövetséggel kapcsolatba lépett a katmandui magyar tiszteletbeli konzul egy munkatársa, akit megkértek, hogy próbálja meg elérni azokat a magyarokat, akiknek a nepáli tartózkodásáról a magyar külképviselet tud – tudatta Vajda Andrea. Értesülései szerint Nepál fővárosában az előző napi nagy erejű földrengés, a sok áldozat és a hatalmas anyagi kár ellenére nincs pánik. Mindazonáltal az információk beszerzése nehéz, mert megszűntek a nepáli tévéadások, nincs internetkapcsolat, és a katmandui tiszteletbeli konzul munkatársának jelentkezéséig úgy gondolták, hogy telefonos kapcsolat sincs. Katmanduban tartózkodik egy 15 fős magyar turistacsoport. Ennek tagjai jól vannak, de egyelőre nem tudják elhagyni a nepáli fővárost, mert a repülőtér zárva van. A konzulátus további egy magyar állampolgárról tud, aki Nepálban volt szombaton, illetve öt olyan személyről, akik huzamosabban az országban tartózkodnak, de róluk egyelőre nincsenek friss információik – mondta Vajda Andrea. Megemlítette azt is, hogy Nepálba évente 350-450 magyar turista érkezik. MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk