Lelőttek egy orosz gépet a törökök


Török harci repülőgépek lelőttek kedden reggel a török-szíriai határnál egy orosz vadászbombázó repülőgépet – jelentette több forrás. Az orosz védelmi minisztérium nem sokkal később megerősítette, hogy az orosz légierő Szu-24-es vadászbombázóját lőtték le, feltehetően a földről. Meg nem nevezett török állami források szerint az orosz gép megsértette a török légteret, és a török légierő öt percen belül tízszer figyelmeztette erre az “ellenséges” gép legénységét, távozásra szólította fel. ​Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy az orosz légierő Szu-24-es vadászbombázóját lőtték le, feltehetően a földről. A minisztérium tagadta, hogy az orosz gép megsértette volna a török légteret. A gép ekkor Szíria felett repült hatezer méteres magasságban, és nem Törökország légterében volt, amit a földi repülésfigyelő eszközök is rögzítettek – közölte az orosz minisztérium. A Dogan török hírügynökség meg nem nevezett katonai forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy a gép szíriai területen zuhant le.

A gép lelövéséről készült videofelvételen látszik, amint a gép kigyullad, a két pilóta katapultál és ejtőernyővel leereszkedik. A gép egy hegynek csapódott. Rámi Abderrahmán, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet vezetője úgy értesült, hogy a gép a Türkmén-hegységben, a tengerparti Latakia tartomány területén csapódott a földnek. A CNN Türk török hírtévé úgy tudja helyi forrásokból, hogy az egyik pilóta a szíriai türkmén kisebbség harcosainak fogságában van, és keresik a másik pilótát. A Türkmén-hegységben az utóbbi napokban a szíriai kormányhadsereg orosz légitámadások fedezete alatt támadott lázadókat.

Nem először sértették meg a török légteret

Október elején Ankara kétszer is bekérette az orosz nagykövetet, miután orosz harci gépek a szír határnál többször is megsértették a török légteret. A gépeket török F-16-osok kísérték ki. Akkor a törökök felszólították az oroszokat arra, hogy óvakodjanak a határsértések megismétlődésétől, máskülönben felelősek lesznek bármilyen, nem kívánt incidensért. Október 16-án pedig egy orosz gyártmányú, bár vitatott hovatartozású drónt lőtt le a török légierő, akkor megígérték a törökök, hogy ha legközelebb repülőgép jön át, azt is le fogják lőni. Oroszország szeptember végén indított légi hadjáratot a Bassár el-Aszad szír elnök ellen harcoló erők, köztük az Iszlám Állam ellen. A párizsi merényletek után Franciaország is bombázza a dzsihadisták állásait. MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk