Visszatér a tél: akár mínusz 11 Celsius-fok is lehet!


Visszatér a tél a Keleti-Kárpátok északi régióiban, a hőmérséklet akár mínusz 11 Celsius-fokra is lecsökkenhet – figyelmeztet a Neamţ megyei Salvamont hegyimentő-szolgálat.

Neamţ megye hegyvidékein, így a turisták által közkedvelt Csalhó-hegységben is visszatér a tél a húsvéti hétvégére, 1.400 méter fölött hóviharokkel kell számolni – közölte az AGERPRES hírügynökséggel Raul Papalicef, a Neamţ megyei Salvamont vezetője.

Papalicef arra figyelmezteti a kirándulni készülőket, hogy csütörtök éjszakától kezdődően fokozatos lehűlés következik be, péntek hajnalban -4 Celsius-fok lesz, majd a következő két napon -11 fokra is lezuhanhat a hőmérő higanyszála.

A hegyimentő azért tartja fontosnak a figyelmeztetést, mert a húvéti ünnepek és a tavaszi vakáció alatt minden évben rengeteg turista érkezik a környékre. A Salvamont teljes állományát készenlétbe helyezi erre az időszakra a Dochia és a Durău bázisoknál, a nap 24 órájában figyeli a hegyi turistaösvényeket és a Csalhó-hegységbe kirándulókat – közölte Papalicef.

A hegyimentő arra kéri a kirándulni készülőket, hogy még elemlápákkal felszerelve se maradjanak fent a kirándulóhelyeken sötétedés után, mert a nulla láthatósággal kell számolni. Márciusban 14 eltévedt és kimerült turistát kellett megmenteniük a Salvamontosoknak, amiatt, hogy nem követték ezt a tanácsot – teszi hozzá a hegyimentő.

Papalicef azt is javasolja, hogy a túrázók mindig csoportosan induljanak el, ne hagyják el a kijelölt ösvényeket, és ne kalandozzanak gépkocsijaikkal olyan utakra, amelyeket lezártak a forgalom elől. A Csalhóra kirándulóknak téli öltözéket és felszerelést javasolnak a hegyimentők.

A Duruitoarea vízesés – Piciorul Şchiop – Dochia menedékház közötti turistaút le van zárva.

AGERPRES

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk