Elfajultak a dolgok Bukarestben: petárdák, könnygáz, sérültek


Bukarestben és az ország számos nagyvárosában tüntettek szerda este nagy tömegek a kormány Büntető törvénykönyvet és Büntető perrendtartási törvénykönyvet módosító, kedd este elfogadott sürgősségi rendeletei ellen. A bukaresti csendőrség este fél tizenegy után felhívást intézett a tüntetőkhöz, hogy hagyják el a Vicoria-teret, ellenkező esetben megtörténhet, hogy használni fogják a rendelkezésükre álló felszerelést, mert a rendfenntartókat erőszak érte – közölte az AGERPRES hírügynökséggel a csendőrség szóvivője, Georgian Enache.

A csendőrség hivatalos adatai szerint Bukarestben több mint százezer ember gyűlt össze szerda este a Victoria-téren. Egyesek azt skandálták, hogy ‘Vonjátok vissza, majd lépjetek le!’, mások, hogy ‘Nap mint nap itt leszünk!’ A tiltakozók kormányellenes feliratokat emeltek a magasba. ‘Le a korrupcióval’, ‘Nem az amnesztiára, nem a közkegyelemre’, ‘Dragnea, ne feledd, Románia nem a tied’, ‘Más kérdés: Mikor mentek?’ – csak néhány a feliratok közül.

A tüntetők a kormány lemondását, a büntetőjog módosítására vonatkozó rendeletek visszavonását, előrehozott választásokat követeltek.

Néhányan közülük petárdákat és füstbombákat dobtak a kormány épületét védő csendőri alakulat közé, a rendfenntartók erre könnygáz bevetésével válaszoltak.

A bukaresti csendőrség este tíz óra után felhívást intézett a tüntetőkhöz, hogy hagyják el a Vicoria-teret, ellenkező esetben megtörténhet, hogy használni fogják a rendelkezésükre álló felszerelést, mert a rendfenntartókat erőszak érte – közölte az AGERPRES hírügynökséggel a csendőrség szóvivője, Georgian Enache.

Egy 50-60 év körüli személy elájult a csendőrök védőkorlátja mellett, orvosi ellátásban kellett részesíteni.

A kormány épülete előtt tüntető tömeg zöme azt kiabálta, hogy ellenzi az erőszakos cselekedeteket, a petárdák és füstbombák használatát.

Kolozsváron több mint 25.000 ember tüntetett, kormány- és PSD-ellenes jelszavakat skandálva. A tümeg végighaladt a város belvárosának fő utcáin, megbénítva a forgalmat. A hivatalos becslések szerint a menetoszlop hosszúsága 6-7 kilométeres volt. A résztvevők azt kiabálták többek közt, hogy ‘Szégyen, szégyen, szégyelljétek magatokat!’, ‘Tolvajok!’, ‘Le a rendelettel!’, ‘Visszavonni’, ‘Bocsánatot kérünk, hogy tanult emberek vagyunk!’, ‘PSD, vörös pestis!’, ‘Bukarest, ne feledd, Kolozsvár a te pártodon áll!’. A tüntetés incidensek nélkül folyt le.

Nagyszebenben több mint húszezer ember gyűlt össze a tüntetésre, akik Klaus Iohannis államfő nagyszebeni háza elé érve azt kiabálták: ‘Iohannis velünk van!’ A tiltakozók ugyanazt az utat járták be, amit az 1989-es forradalom idején a fellázadt tömeg is megtett.

Több ezer ember tüntetett Temesváron, Nagyváradon, Marosvásárhelyen, Besztercén, Aradon, Brassóban, Jászvásáron (Iaşi), Konstancán és az ország számos más városában is.

AGERPRES

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk