Újabb orosz aggodalmak az amerikaiai Romániába telepített rakétapajzsa miatt


Az Egyesült Államok azzal, hogy elfogó rakétákat telepített Romániába, megsértette a Moszkva és Washington között a közepes hatótávolságú nukleáris erők európai korlátozásáról 1987-ben kötött INF-szerződést – jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatóján.

“Az európai helyzet új vonása, hogy elhárító rakéták kilövőállásait telepítették Romániába, a deveselui légvédelmi támaszpontra. Hosszabb távon hasonló projekt valósul majd meg Lengyelországban is. A kilövőállások hasonlóak azokhoz, amelyeket az amerikai hadihajókon alkalmaznak közepes távolságú Tomahawk cirkálórakéták kilövéséhez” – mondta.

“Az ilyen kilövőállásoknak a terepen való megjelenésével az Egyesült Államok közvetlenül megsértette az INF-szerződést” – hangoztatta a magas rangú orosz diplomata.

Rjabkov szerint ez annak a jele, hogy Washington és Brüsszel nem kívánja felülvizsgálni rakétaelhárítási projektjeit, azon megállapodások ellenére sem, amelyekkel sikerült feloldani az iráni nukleáris program keltette feszültségeket. A helyettes tárcavezető elmondta, hogy Oroszország emlékeztetni fogja az európai államokat arra, milyen elkerülhetetlen nemkívánatos következményekkel jár az amerikai terv.

A diplomata szerint Nyugaton tudatosan eltorzítják a tényeket, amikor azt állítják, hogy Oroszország zárta le a rakétavédelemről folytatott párbeszédet. Mint mondta, Moszkva ezzel épp ellenkezőleg konkrét együttműködési terveket terjesztett elő.

Szergej Rjabkov azt hangoztatta, hogy a NATO-erőknek az orosz határ közelébe történő telepítése egyet jelentene a NATO-Oroszország Alapokmány megsértésével. Rámutatott, hogy noha az Oroszország közelébe telepítendő egységek váltásokban teljesítenének szolgálatot, ám a felszerelésüket hátrahagynák, ami megsértené az alapokmánynak a jelentős hadieszközök telepítésére vonatkozó rendelkezését.

Az Egyesült Államok és a NATO a diplomata szerint jelenleg nem keresi az Oroszországgal való nézetazonosság kialakításának lehetőségét az európai katonai és politikai helyzetről és annak romlásáról folytatott tárgyalásokon.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára a deveselui támaszponton május 12-én jelentette ki, hogy az odatelepített amerikai Aegis rakétaelhárító rendszerek teljes mértékben üzemképesek. Egy nappal később a lengyelországi Redzikowóban ünnepséget tartottak az ottani építkezés megkezdése alkalmából. Az ottani telepítés a tervek szerint 2018-ban fejeződik be.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk