Társkereső majmoknak, számítógépen mutogatják a potenciális partnereket. Nem vicc!


Képernyőn választhatnak partnert a majmok egy holland állatkertben, a kezdet sikeresnek tűnik.

Az apeldoorni Apenheul állatkertben élő nőstény bonobóknak és orangutánoknak tableten mutatnak fotókat fajbéli hímekről, figyelik és kiértékelik a reakcióikat és megpróbálnak következtetni az érzelmeikre. A főemlősök olykor közömbösen, máskor erős érzelmekkel, például agresszivitással reagálnak a fényképekre. Megnézésük után a majmoknak meg kell nyomniuk egy gombot, a kutatók ennek alapján mérik a reakciójukat. A bonobók főleg olyan fotókra reagáltak, amelyek pozitív érzést kiváltó magatartást, például szexuális aktust vagy kurkászást ábrázoltak. „Már tudjuk, hogy a bonobók a testnyelvet használják az érzelmek felismerésére” – írta az állatkert.

Az érintőképernyős partnerkeresést elkezdték két nőstény orangutánnal is, egyikükkel túlságosan is jól sikerült a kísérlet, Sambojánál olyan heves érzelmi kitörést váltott ki, hogy egyetlen ökölcsapással darabokra zúzta a képernyőt.

Az Apenheul főemlőspark kutatói szerint a majmok számára kidolgozott „párkereső applikáció” eredményesebbé teheti a tenyészprogramokat, mivel segítheti kiválasztani a megfelelő társat a szaporodáshoz. A nemzetközi tenyészprogramokban gyakran előfordul, hogy a messziről összehozott állatok nem párzanak, mert nem tetszenek meg egymásnak. Az előzetes szondázással megelőzhetők az ilyen meddő – és költséges találkozások. Az állatoknak is rokonszenvet kell érezniük egymás iránt a párzáshoz – mondta az állatkert biológusa, Thomas Bionda.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk