Clujul este și al maghiarilor


Cea de-a 11-a ediţie a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj-Napoca, desfăşurată pe durata a trei zile, s-a încheiat vineri seara cu concertul în aer liber al orchestrei de cameră a Filarmonicii de Stat din Satu Mare, urmat de proiecţia filmului A tanú (Martorul) de Péter Bacsó.

Înaintea concertului, Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca i-a felicitat pe organizatori şi le-a mulţumit pentru că au organizat acest şir de evenimente în condiţiile restricţiilor impuse de epidemia de coronavirus. El a declarat: organizatorii au învins pandemia şi au dovedit că Zilele Culturale Maghiare este un adevărat brand al oraşului.

“Au avut curaj şi au reuşit”

– a afirmat primarul.

Emil Boc, candidat pentru un nou mandat de primar la alegerile locale din septembrie, le-a mulţumit maghiarilor şi pentru tot ce au reuşit să realizeze împreună în viaţa oraşului. El a evocat faptul că economia Clujului s-a dublat în ultimii 10 ani, conform unui studiu recent.

Oraşul a devenit “o cetate a culturii”, a obţinut titlul de Capitală europeană a tineretului şi a intrat în finala competiţiei pentru titlul de Capitală europeană a inovării. Clujenii au reuşit să facă din oraşul lor un loc în care e bine să trăieşti, unde oamenii se pot simţi ca acasă.

“Toate acestea nu ar fi fost posibile, dacă nu am fi împreună aici, acasă” – a constatat primarul Emil Boc.

Emese Oláh, viceprimar maghiar al municipiului Cluj-Napoca, le-a adresat şi ea cuvinte de mulţumire organizatorilor.

“Acest oraş este şi al nostru, şi nu numai în zile de sărbătoare”

– a declarat.

Balázs Gergely, organizator principal al Zilelor Culturale Maghiare, i-a rugat pe cei care au participat la evenimentele din ultimele trei zile sau le-au urmărit prin transmisiunile online ale televiziunii Zilelor (KMN tévé) să nu compare ediţia organizată în condiţiile epidemiei cu zilele maghiare anterioare, ci să se gândească ce ar fi pierdut dacă acest eveniment nu ar fi avut loc.

Majoritatea manifestărilor Zilelor Culturale Maghiare s-au desfăşurat în aer liber.

Spectatorii înregistraţi în prealabil au intrat în locurile îngrădite după ce li s-a luat temperatura, au luat loc pe scaune amplasate la distanţe de 1,5 metri şi au purtat tot timpul măşti faciale.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk