Ungaria finanţează construirea unei grădiniţe şi a unei creşe maghiare în localitatea mureşeană Păsăreni


Piatra de temelie pentru construirea unei grădiniţe şi a unei creşe maghiare în localitatea Păsăreni din judeţul Mureş a fost pusă sâmbătă. Guvernul Ungariei a finanţat cu aproape 200 de milioane de forinţi construcţia, care va putea primi 50 de copii.

Însărcinatul Guvernului Ungariei, István Grezsa a declarat mass-mediei de stat maghiară că instituţia de învăţământ de la Păsăreni este doar una din cele 151 de grădiniţe şi creşe pe care guvernul ungar le construieşte în tot Bazinul Carpatic. Potrivit acestuia: pe lângă construirea de noi clădiri, programul guvernamental include şi renovarea a 450 de imobile în care funcţionează grădiniţe, iar în 1664 de grădiniţe vor fi amenajate locaţii speciale, dotate cu materiale necesare dezvoltării preşcolarilor.

Oficialul ungar a adăugat că guvernul va veni şi în sprijinul pedagogilor de peste hotare, care îşi desfăşoară activitatea în grădiniţe şi creşe. Un exemplu ar fi cursul de specializare acreditat Casa Tradiţiilor, bazat pe jocuri populare maghiare, care poate fi considerat un adevărat hungaricum (n.red. – bunuri materiale sau spirituale unice, specifice Ungariei).

István Grezsa a spus că programul în două trepte al Guvernului Ungariei privind dezvoltatea grădiniţelor şi-a propus să atragă în creşele şi grădiniţele maghiare atât copii maghiari, cât şi copii născuţi în familii mixte. Acesta a adăugat că Episcopia Reformată de Ardeal a sugerat ca localitatea Păsăreni să fie şi ea inclusă în program. Însărcinatul guvernamental a fost în special încântat de faptul că imobilul a fost proiectat de arhitectul din Sfântu Gheorghe, Attila Zakariás, deţinătorul premiului Miklós Ybl, oferit de Cabinetul Prim-Ministrului Ungariei.

Béla Kató, episcopul Eparhiei Reformate de Ardeal a declarat că instituţia de învăţământ pentru construirea căreia a fost pusă sâmbătă piatra de temelie va “ieşi din tipare” deoarece în cadrul programului guvernamental ungar creşele şi grădiniţele vor fi construite în special în oraşele mari. Episcopul crede însă că este important faptul că investiţia va ajuta tinerele familii din Valea Nirajului să aibă şansa de a se angaja în Târgu-Mureş, situat la 17 kilometri depărtare, iar în timp ce sunt la lucru să îşi ştie copiii în siguranţă.

Potrivit episcopului, asemenea instituţii de învăţământ pot stopa depopularea localităţilor maghiare din mediul rural. Béla Kató apreciază că imobilul va fi construit lângă biserică şi crede că: scopurile trebuie uneori reformulate, dar fundamentul dat de credinţa creştină nu este voie a fi înlocuit.

Situată la est de municipiul Târgu-Mureş, comuna Păsăreni, cu satele care aparţin de ea, are o populaţie de aproape 2.000 de persoane. La recensământul din 2011, 80% s-au declarat maghiari, 11% de etnie romă şi 5% au spus că sunt români.

MTI | Foto: szekelyhon.ro

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk