Tarvarjak és szakállas baglyok Szegeden


Két különleges madárfajt, tarvarjakat és szakállas baglyokat figyelhetnek meg április elejétől a látogatók a Szegedi Vadaspark Európa állatvilágát bemutató gyűjteményrészén, tájékoztatott Veprik Róbert igazgató. A Zürichi Állatkertből érkezett szakállas baglyok (Strix nebulosa) egy újonnan megnyitott, a Sancer-tóról visszavezető erdei ösvény mentén kialakított röpdében láthatók, a vadmacskák szomszédságában.

Szakállas bagoly (Fotó: AFP)
Vadon ez a bagolyfaj Észak-Amerikától Kelet-Ázsiáig, az északi területek sűrű tajgaerdeiben fordul elő. A szeme körüli, majd egymást követően egyre nagyobb átmérőjű koncentrikus rajzolatok teszik rendkívül imponálóvá, mondhatni érdekes “arckifejezésűvé”. Nevét a csőre alatt látható, szakáll alakú sötét foltról kapta. Hatékony és ügyes vadász, igen kifinomult hallással a zsákmányul szolgáló egerek és pockok legkisebb neszére is felfigyel, majd lecsap rájuk. Szaporodása teljes mértékben a táplálékbőség függvénye, ínségesebb években, amikor kevesebb a rágcsáló, el is maradhat. A fiatal párt Szegeden ez a veszély nem fenyegeti, így a gondozók bíznak abban, hogy idővel költeni is fognak. A furcsa küllemű – vörös csupasz fejű, szintén vörös, hosszú, lefelé hajló csőrű, zöldes fényű fekete tollazatú – tarvarjú (Geronticus eremita) elnevezésével ellentétben nem a varjúfélék közé tartozik, hanem az íbiszek családjának tagja. Természetvédelmi jelentőségét mutatja, hogy ez az első állatfaj, amelyet jogilag védettnek nyilvánítottak Leonárd salzburgi érsek 1504-es rendelete alapján. Ennek ellenére az Alpokból eltűnt, csakúgy, mint Dél-Európából, majd a Közel-Kelet és Észak-Afrika számos országában is kipusztult. Végül már csak Marokkóban, Szíriában, Törökországban és talán Irakban maradtak kisebb, elszigetelt populációi.
Tarvarjú (Fotó: AFP)
A kritikusan veszélyeztetett fajnak jelenleg ezernél is kevesebb egyede él vadon, száma folyamatosan csökken szigorú védelme és a szaporítására, visszatelepítésére fordított erőfeszítések ellenére. A legfőbb probléma vadászata, de élőhelye rombolása és a mérgezések szintén jelentősen hozzájárulnak pusztulásához. Az európai állatkertek fajmegmentési program keretében tartják és sikeresen szaporítják a ritka fajt, ebben a programban immár a Szegedi Vadaspark is szerepet vállalt. A Bécsi Állatkertből érkezett tarvarjakat a medvebemutató melletti röpdében tekinthetik meg a látogatók. MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk