A roma szakkollégiumok elősegítik a tehetségek kibontakoztatását


Az emberi erőforrások minisztere szerint a 2011-ben indult Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat elősegíti a roma fiatalok tehetségének kibontakoztatását, ezért a szakkollégiumokban végzett munkát folytatni kell. Kásler Miklós a budapesti Jezsuita Roma Kollégium és Szakkollégiumban tett pénteki látogatásán arról beszélt, a klasszikus európai értékek, és benne a kereszténység és a magyarság ősi hagyománya, mindenféle értelemben befogadó.

Kiemelte: a kormány ezt az elvet következetesen képviseli és azon dolgozik, hogy mindenkinek lehetőséget biztosítson arra, hogy az egyenlőség mögötti egyéni képességeket kifejthesse.

A miniszter a roma fiatalokat segítő programban részt vevő hallgatókkal is találkozott. Erről azt mondta, a fiatalok szép ambíciókról számoltak be, ezért arra biztatja őket, hogy dolgozzanak ezek megvalósításáért. A tehetség és gondolatok előtt nincs korlát, a határ a csillagos ég – szögezte le. Vízi Elemér jezsuita provinciális tartományfőnök arról beszélt, a Jezsuita Roma Szakkollégium 2011-ben nyitotta meg kapuit, jelenleg 36 szakkollégistájuk van, közülük 29 roma, a diákok pedig 14 különböző egyetemen, 26 különböző szakon tanulnak.

Mint mondta, a szakkollégium célja, hogy az odajáró hallgatók társadalmi felelősségvállalásban élenjáró, szakmailag felkészült, felnőtt és felelős életvezetésre kész, keresztény értékrenddel bíró értelmiséggé formálódjanak.

Ehhez támogató programokat, képzéseket is szerveznek: a szakkollégistákat például mentorok segítik az egyéni fejlesztési tervükben meghatározott célok elérésében, tudományos kutatómunkájukat pedig tutorálással segítik.

A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat 2011-ben indult el a cigány értelmiség képzése érdekében, jelenleg 9 településen 11 roma szakkollégium működik. A szakkollégiumok bentlakásosak, a hallgatók teljesítményalapú ösztöndíjban részesülnek.

A roma szakkollégisták száma évről évre nő, 2018-ban 325 hallgató kezdte meg tanulmányait. A 2017/19-as tanév végéig 158 hallgató 231 BA/MA diplomát szerzett és 90 százalékuk dolgozik. A roma szakkollégiumi hálózat költségvetési támogatása idén 550 millió forint.

MTI, fotó: Paletta Online

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk