A székelyföldiek is pálinkáznának: Maros, Hargita és Kovászna megye a magyar kormányhoz fordul


Egyöntetűen megszavazta Hargita Megye Tanácsa hétfő esti rendkívüli ülésén azt az elvi határozatot, miszerint levelet küldenek Magyarország kormányának, amelyben a három székelyföldi megye – Hargita, Kovászna és Maros – vezetői együtt kérik: használhassák ezekben a megyékben a pálinka megnevezést.

A Hargita Megye Tanácsa által az AGERPRES hírügynökséghez is eljuttatott közleményben ez olvasható: “Csatlakozott Hargita Megye Tanácsa Tamás Sándor Kovászna megyei elnök azon kezdeményezéséhez, hogy a három székelyföldi megye – Hargita, Kovászna és Maros – vezetői együtt kérjék a pálinka megnevezés kiterjesztését Magyarország kormányától. Az erről szóló elvi határozatot a január 30-i, hétfő esti rendkívüli ülésén fogadta el a hargitai testület.”

A Tamás Sándor Kovászna megyei elnök által indítványozott szövegben ez áll: ‘A Magyar Köztársaság Országgyűlése által elfogadott pálinkatörvény (2008. évi LXXIII. tv.) értelmében a pálinka megnevezést csak Ausztria négy tartományának kajszibarack párlatai és Magyarország gyümölcspárlatai viselhetik. Annak ellenére, hogy Székelyföldön a mindennapokban használjuk a pálinka kifejezést, és fogyasztjuk a terméket, mégis a magyarországi pálinkatörvény tiltja a kifejezés használatát. Mi, Kovászna, Hargita és Maros megye tanácselnökei tisztelettel kérjük ennek a törvénynek a módosítását az észszerűség mentén, azazhogy Magyarország jelenlegi határain túl is használható legyen a pálinka megnevezés. Székelyföldön minőségi párlatot gyártanak házilag vagy kisüzemekben, éppen ezért kezdeményezzük a pálinka felvételét a Székelyföldi Értéktárba.’

Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke kifejtette, megérti a magyarországi termelők arra irányuló félelmeit, hogy hamisítvány vagy rossz minőségű termék jelenhet meg ilyen név alatt a piacon, de biztosította a kétkedőket, hogy a Hargita megyei pálinka nagyon jó minőségű, számos alkalommal kitüntetésben részesült, sokszor éppen magyarországi versenyeken.

AGERPRES

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk