Beoltatta magát? Az éjjeli kijárási tilalom Önre nem vonatkozik!


Feloldották a fertőzöttebb települések éjszakai kijárási korlátozásait a koronavírus ellen beoltottak számára.

A kormány csütörtökön elfogadott határozatában ugyanakkor módosította azokat a fertőzöttségi küszöbértékeket, amelyek felett korlátozzák az éjszakai kijárást. Ezentúl azokon a településeken vezetnek be hétvégenként (pénteken, szombaton és vasárnap) kijárási tilalmat, amelyeken az utolsó 14 napon a lakosság több mint 6 ezrelékénél mutatták ki a koronavírus-fertőzést (az eddigi küszöb 4 ezrelék volt). Ott, ahol a fertőzöttségi ráta meghaladja a 7,5 ezreléket, hétköznap is csak alapos indokkal és munkahelyi igazolással, vagy saját felelősségére előre megírt nyilatkozattal szabad 20 és 5 óra között elhagyni a lakást.

A kormány csütörtöki határozata értelmében a kijárási korlátozás immár nem vonatkozik azokra, akik legalább tíz napja megkapták a koronavírus elleni oltás második – vagy az egydózisú oltás egyetlen – adagját és ezt oltási igazolással, vagy az uniós digitális Covid-igazolvánnyal tanúsítják.

A kijárási korlátozások idején az adott településeken az üzleteknek 18 és 5 óra között zárva kell tartaniuk.

Továbbra is csak uniós védettségi igazolással szabad belépni a vendéglátóhelyekre, színházakba, mozikba és sportlétesítményekbe azokon a településeken, ahol a fertőzöttségi ráta túllépte a 3 ezreléket. Ezt a rendelkezést most a bevásárló központokban helyben fogyasztható élelmiszert árusító vállalkozásokara is kiterjesztették, ugyanakkor az előírás alsó korhatárát az eddig 6-ról 12 évre emelték

Az egyedi QR-kód alapján ellenőrizhető védettségi igazolást azok igényelhetik – és tölthetik le, vagy nyomtathatják ki maguknak -, akik legalább tíz napja megkapták az oltást, friss negatív teszttel rendelkeznek, vagy legfeljebb fél éve gyógyultak ki a koronavírus-fertőzésből.

A kormány azt követően módosította a kijárási szabályokat, hogy a temesvári polgármester szót emelt a beoltottakat is sújtó korlátozás ellen. Dominic Fritz azzal érvelt, hogy a járvány negyedik hulláma egyértelműen a beoltatlanoknak tulajdonítható és nem lehet az oltási hajlandóságot úgy növelni, ha azokat is karanténnal büntetik, akik beoltatták magukat.

Temesváron, ahol az utóbbi 14 napon a lakosság 4,8 ezrelékénél mutatták ki a fertőzést, a Temes megyei járványügyi operatív törzs szerdán – az eddigi szabályozás alapján – már elrendelte a hétvégi éjszakai kijárási tilalmat. A csütörtökön elfogadott kormányhatározat miatt a helyi sajtó most arra számít, hogy a városban egyelőre nem vezetik be a korlátozást, így a csütörtökön kezdődő és vasárnapig tartó Temesvári Magyar Napok résztvevőinek sem kell 20 óra előtt hazaérniük.

Közben országszerte továbbra is minden korábbinál gyorsabb ütemben terjed a járvány: csütörtökön ismét több mint hétezer új fertőzésről és újabb 113 halálesetről számolt be a stratégiai kommunikációs törzs, mindkét adat több mint másfélszerese az utóbbi két hét átlagának. A kórházakban kezelt fertőzöttek száma csütörtökön meghaladta a kilencezret, az intenzív terápián ápolt súlyos fertőzötteké elérte a 1067-et.

Közben országszerte továbbra is minden korábbinál gyorsabb ütemben terjed a járvány.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk