Bűnvádi nyomozás Marosvásárhely polgármestere ellen


Bűnvádi nyomozás indult Marosvásárhely polgármestere, Dorin Florea ellen – a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) szerint azért, mert a Városháza megpróbálta megakadályozni a törvényesen bejelentett március 10-ei marosvásárhelyi felvonulást.

A március tizedikei Székely Szabadság Napját bejelentő Siculitas Egyesület tájékoztatást kapott a Korrupció Ellenes Ügyészség Igazgatóságától, hogy a hatóság megkezdte a nyomozást az egyesület által benyújtott bűnvádi panasz ügyében – számolt be közleményben az SZNT. A Székely Szabadság Napját bejelentő Siculitas Egyesület panasszal élt a 2018-ra bejelentett tüntetés törvénytelen betiltása miatt is. Dorin Florea polgármester csak azt engedélyezte, hogy 10 ember vonulhasson fel a Székely Vértanúk emlékművétől a Prefektusi hivatalig, ráadásul ismételten túllépte a betiltásra vonatkozó 48 órás, törvényben megszabott határidőt, írták közleményükben.

Az SZNT úgy értékeli, a polgármesteri hivatal mindkét intézkedése törvénysértő, az állampolgárok gyülekezési jogát próbálja korlátozni, és egyértelműen hatalommal való visszaélésnek minősül. A közvélemény tudomásra hozzák, hogy készülnek 2018-ban is a Székely Szabadság Napjának megtartására, a bűnvádi feljelentéssel pedig nem azért éltek, hogy valamilyen „jóváhagyást” próbáljanak kieszközölni a hatóságoktól, – hiszen a nyilvános rendezvények megtartásához és megszervezéséhez ilyen jóváhagyás nem kell – hanem azért, hogy törvényes eszközökkel vessenek véget a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal folyamatos és törvénysértő jogkorlátozó próbálkozásainak, áll még a közleményben.

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk