Egymillió eurós csúszópénzért őrizetben a jegybank kormányzóhelyettese


Befolyással való üzérkedés gyanújával őrizetbe vette a korrupcióellenes ügyészség (DNA) Bogdan Olteanu volt házelnököt, aki jelenleg kormányzóhelyettesi tisztséget tölt be a román nemzeti bankban (BNR), jelentette az MTI.

Olteanu házelnöki mandátuma végén, 2008 júliusa és novembere között állítólag egymillió eurós csúszópénzt, illetve választási kampánytámogatást kért és kapott a kiterjedt médiabirodalommal is rendelkező Sorin Ovidiu Vantu üzletembertől, hogy ez utóbbi kívánságának eleget téve kieszközölje Liviu Mihaiu újságíró és környezetvédő aktivista kinevezését a Duna-delta kormányzói tisztségébe. A bukaresti sajtó úgy tudja: az ügyben Calin Popescu Tariceanu szenátusi elnök is a gyanúsítottak között szerepel, aki az eset idején Románia miniszterelnöke volt – ezt azonban hivatalosan még nem erősítette meg a DNA.

Az Evenimentul Zilei című jobboldali lap szerint a 2008 szeptemberében kinevezett Mihaiutól két úszó benzinkút környezetvédelmi engedélyezését várta el Vantu, amit az új kormányzó mandátuma második hetében jóvá is hagyott. Vantunak állítólag két szállodája is van a Duna-deltában. Az ismert üzletember, akit több alkalommal is elítéltek, jelenleg is börtönben van: legutóbb egy hete szabtak ki rá jogerősen több mint hat éves letöltendő börtönbüntetést, miután sikkasztásban való bűnrészességben és pénzmosásban találták vétkesnek.

Aki hibázott, annak fizetnie kell – foglalt állást az ügyben a Nemzeti Liberális Párt, amelynek színeiben korábban Bogdan Olteanu politizált. Közleményükben azt írták: az igazságszolgáltatásnak tennie kell a dolgát, függetlenül a helyzettől és attól, hogy kiről van szó.

A jegybank működését nem befolyásolja a kormányzóhelyettes letartóztatása, közölte pénteken délelőtt a BNR. Tudatták: Bogdan Olteanu munkakörét leosztották az ügyvezetői testület további tagjainak, így a pénzintézet zavartalanul folytatja tevékenységét.

Az ügyben megszólalt az érintett Liviu Mihaiu is, akinek a kinevezése érdekében történt a megvesztegetés. A Duna-delta kormányzói tisztségét 2008-ban és 2009-ben betöltő környezetvédelmi aktivista azt nyilatkozta: nem tudott a történtekről, és semmilyen formában nem vett részt benne.

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk