Engesztelő imaest családjainkért, Marosvásárhelyért


FELHÍVÁS


Alig egy hónap alatt két gyilkosság. Közvetlen közelünkben, itt Marosvásárhelyen. Megdöbbentő és sokkoló. Egymástól máig is kérdezgetjük: hol élünk? De valaki okosan jegyezte meg: amit láttunk, ami történt, ami a híradásokba bekerült, amiről most kétségbeesetten beszélünk, csak a jéghegy csúcsa. Nem tudhatjuk, hány családban húzódik meg rejtett agresszió. Kik és hányan nem tudnak mit kezdeni a felgyülemlett feszültséggel, milyen intenzítással feszülnek egymásnak emberek, esetleg hol történik családon belüli bántalmazás. “Haragszom” – mondja valaki. És szabad a haragot érezni. De eljut-e oda az ember, hogy megkérdezze: mit tesz velem a harag? Mit teszek haragommal? Tartom, éreztetem? Továbbadom?

Tény, hogy vannak sötét pillanatok. Legtöbben tapasztalunk emberi sötétséget. Magunkban is, másokban is. Ez emberi. De a sötétséget nem lehet ostorral életünkből kikergetni. Fényt, új fényt, egyre több fényt kellene gyújtani. Feszültségeink beszélgetéssel oldódnak. Jó dolog megtanulni megfogalmazni, kimondani, megbeszélni azt, ha sötétségben vagyok, ha haragot, dühöt érzek. Emberi, sőt isteni dolog engedni, elengedni, nagyvonalúnak és nagylelkűnek lenni. Leszállni erkölcsi fölényeinkből. Keresni és találni közös megoldást. Kiútat, tovább lépést. És amikor nem megy, legalább is egyedül nem megy, akkor merni segítséget kérni. A külső segítség kérése, noha olykor nehéz, életmentő lehet.

Mindezek arra indítanak, hogy megszólítsunk és meghívjunk minden jóakaratú embert, hogy megnézzük, mi is történt köztünk, velünk az elmúlt hónapokban. Nézzük meg, hogyan épülnek falak férj és feleség, ember és ember közé, ahonnan már csak kiabálva halljuk egymást, ítélkezve, egymást meg nem értve. Szeretnénk rámutatni arra, hogy ezek a falak léteznek, létezhetnek, de lebonthatók. Jóakarat, közös munka által. Ima és szeretet által. A bocsánat kérése és ajándékozása által. Lehetséges a kiengesztelődés, a bizalom újraépíthető, a béke útja járható. Rámutatunk arra is, hogy lehet kérni segítséget emberektől, jó emberektől, jól képzett szakemberektől, lelkészektől és papoktól, keresztény közösségektől. Jó lenne tudnunk, hogy ilyenkor hová, kikhez fordulhatunk.

A remeteszegi római katolikus plébánia közösségének Szent Erzsébet női imacsoportja és Cédrus közössége szervezésében kérünk minden jóakaratú embert, hogy jöjjenek el 2017. február 7-én, kedden este hat órakor a Szent Család Templomba (Str. Agricultorilor Nr. 26). Közös ima, elmélkedések, éneklés által kérünk bocsánatot Istentől a közelünkben történtekért, mások nevében is, és kérjük, hogy maradjon velünk a szeretet és jóság örömhírében. Tőle kérünk szeretetet és örömet, önmegtartóztatást és önfegyelmet, szerénységet és kedvességet, egyetértést és tiszteletet, béketűrést és szelidséget, hűséget és jóságot. Megvalljuk, hogy Isten jó, és hogy Ő azt szeretné, hogy minden ember igaz békében éljen a földön. Erre az imára, találkozásra várunk mindenkit szeretettel.

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk