Fontos bejelentés! 16 új orvosság az ingyenes és ártámogatott gyógyszerek listáján


Folyamatosan terjesztik fel az Országos Gyógyszerügynökség (ANM) által bevizsgált gyógyszereket az ártámogatott orvosságok listájára – nyilatkozta szombaton Florian Bodog egészségügyi miniszter.

“Minden gyógyszer, amelyet bevizsgált az Országos Gyógyszerügynökség, rajta lesz az ártámogatott készítmények listáján, folyamatosan kerülnek majd gyógyszerek erre a jegyzékre. Mi azt mondtuk, hogy az első negyedévben új orvosságokat vezetünk fel a listára, és ezt annyiszor ismételjük majd meg, ahányszor csak kell. A tárca honlapján jövő héttől elérhető lesz az a jogszabály, amely alapján felkerülnek a jegyzékre az új készítmények. Körülbelül 16 új gyógyszer van bevizsgálva, onkológiai, májbetegségek és szív- és érrendszeri megbetegedések elleni készítmények” – nyilatkozta a tárcavezető egy sajtótájékoztatón.

A miniszter hozzátette, a gyógyszerárak csökkentését előíró rendelet tervezete megtalálható a szaktárca honlapján.

“Nem titok, hogy beszéltünk előtte a gyógyszergyártókkal, mert a kormánynak nem az a célja, hogy bizonyos gyógyszerek árának csökkenésével ezek eltűnjenek a piacról, vagy párhuzamosan exportra gyártsák ezeket. Próbáljuk keresni a megoldást, hogy ez az árcsökkentés ne legyen negatív hatással a betegekre” – mondta Bodog.

Az egészségügyi tárca vezetője megjegyezte, a gyógyszerárak csökkentése csak részben érintheti negatívan a gyártókat, hiszen folyamatosan terjesztenek fel új orvosságokat a kedvezményes gyógyszerek listájára.

AGERPRES

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk