Protokollum: így járnak el koronavírus-fertőzés esetén


Jóváhagyta az egészségügyi minisztérium a koronavírus-fertőzés kezelési protokollumját, amely szerdán megjelent a Hivatalos Közlönyben.

A rendelet szerint jelenleg nincs jóváhagyott gyógyszer a COVID-19 kezelésére, és az ebben az eljárásrendben javasolt gyógyszerek

„a 2003-as SARS- (vagyis – súlyos akut légzőszervi szindróma) járvány, a 2012-es MERS- (vagyis – közel-keleti légzőszervi szindróma) járvány tapasztalatain és a SARS-Cov-2- (a COVID-19 elnevezésű megbetegedést okozó új koronavírus) járvány eddig összegyűjtött adatain alapulnak“.

A protokoll egy sor olyan gyógyszerre hivatkozik, amelyeket a kínai orvosok használnak az újkoronavírus-fertőzések kezelésére, és amelyet a betegség tüneteinek és alakulásának függvényében írnak elő.

A betegség enyhe formájában szenvedőket gyorsan ki lehet engedni a kórházból, vagy akár otthon is kezelni lehet. Az ő esetükben szükséges a legalább 14 napos elkülönítés – közvetlen vagy telefonos – orvosi felügyelet alatt és a megfelelő óvintézkedések betartása, azaz a beteg tartózkodjon külön szobában, viseljen maszkot, étkezzen egyedül, vigyázzon a kézhigiéniára, ne hagyja el a lakását – részletezi a Hivatalos Közlönyben közzétett dokumentum.

A rendelet felsorolja a kórházból való kiadás kritériumait is: lázmentes állapot, a többi tünet enyhülése, két egymást követő negatív SARS CoV2 PCR-teszt, amelyet legalább 24 óra különbséggel végeznek el az orrgaratból és/vagy a szájgaratból vett mintából; a mintavétel az első pozitív teszt után legalább 7 nappal és a láztalan időszak beállta után legkevesebb 3 nappal kell hogy történjen.

„A veszélyeztetett csoportokhoz a 65 év fölötti és/vagy a szervi (tüdő, szív, máj) elégtelenségben szenvedő személyek tartoznak“

– írja a protokoll.

AGERPRES

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk