Ideiglenesen bezártak 38 Lidl-üzletet


Illusztráció: Lidl Magyarország.

Több mint hétmillió lejre büntette az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) a Lidl üzletlánc több üzletét, 38-nak a tevékenységét pedig felfüggesztette a hiányosságok kijavításáig.

Év elejétől országszerte 307 ellenőrzést végeztek a Lidl szupermarketekben – közölte pénteken az ANPC. Az ellenőrzések nyomán 481 bírságot róttak ki 7,3 millió lej értékben, 133 esetben figyelmeztettek, és kivontak a forgalomból összesen 125.000 lej értékű árut.

A fogyasztóvédők ugyanakkor elrendelték 38 Lidl üzlet tevékenységének felfüggesztését a hiányosságok kijavításáig. Ezek Bukarestben, valamint Arad, Brassó, Fehér, Maros, Bihar, Szatmár, Szilágy, Beszterce-Naszód, Krassó-Szörény, Hunyad, Neamţ, Iaşi, Konstanca, Olt, Dolj, Prahova és Ilfov megyében találhatók. Egyik bákói üzletet hat hónapra bezáratták.

“Nem tudom, hogy ennek a gazdasági szereplőnek a származási országában penészes zöldségeket és gyümölcsöket esznek-e, vagy ott is előfordul-e, hogy a polcon feltüntetett árak nem egyeznek a pénztárnál megjelenőkkel. Vajon a hatósági ellenőrzés és a szankciók után is ugyanolyan felületesen és érdektelenül kezelik majd a dolgokat?” – idézték a közleményben az ANPC elnökét, Horia Constantinescut.

Az ellenőrzött üzleteknél a hibák közül a lejárt szavatosság volt a legjellemzőbb. További rendellenességek: a csomagolatlan pékárut poros, szennyeződésekkel teli ládákban tárolták; a fagyasztóvitrinek és -ládák sérültek voltak, nem fertőtlenítették őket, porosak, rozsdásak voltak; címke nélküli, sérült csomagolású termékeket forgalmaztak, a zöldségeknél és gyümölcsöknél az áru minősége nem felelt meg a feltüntetett minőségi osztálynak, bizonyos termékeknek nem volt feltüntetve az ára; nem tartották be a promóciókkal kapcsolatos szabályokat; sok esetben eltérés volt a polcon feltüntetett és a pénztárnál megjelent árak között; nem tüntették fel a termékek származási helyét stb.

Tavaly augusztusban több Lidl üzletet összesen 3,5 millió lejre bírságoltak a fogyasztóvédők a feltárt szabálytalanságok miatt.

AGERPRES

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk