Iohannis: Teljes kijárási tilalom szerdától – bevetik a hadsereget


Az eddig ajánlásként megfogalmazott katonai rendelet előírásai kötelezővé váltak. Erről kevéssel ezelőtt tett bejelentést az államfő, jelentette a Digi24 hírtelevízió.

Klaus Iohannis elnök nyilatkozata:

„Rövid ülést tartottunk, a miniszterelnök, a belügyminiszter, az egészségügyi és a honvédelmi miniszter részvételével.

Értékeltük a helyzetet, amely egyre bonyolultabbá válik. Megvitattam az ebben az időszakban szükséges kiegészítő intézkedéseket, és elmondhatom, hogy egyetértettem azzal, hogy további intézkedésekre van szükség a koronavírus-fertőzés terjedésének lelassításához.

Új korlátozásokat vezetünk be abban az értelemben, hogy az eddigi ajánlások kötelezővé váltak. Otthon maradunk. Az emberek elhagyhatják a házat munkához vagy napi bevásárláshoz.

Megállapodtunk abban, hogy felkészülünk a karanténba helyezett vagy házi elkülönítésben lévő személyek elektronikus megfigyelésére, hogy ezeket az intézkedéseket teljes mértékben tiszteletben tartsák.

Megállapodtunk abban is, hogy igénybe vesszük a hadsereg segítségét. A katonai erők kiegészítik a rendőrségét.

A legsebezhetőbbek a 65 év felettiek. Nyilvánvaló, hogy speciális intézkedésekre és különleges korlátozásokra van szükség az ő esetükben. E személyekre külön korlátozásokat vezetünk be. Saját érdekükben állandóan otthon kell maradniuk.

A korlátozások szerdától kezdődően lépnek hatályba“

– mondta Klaus Iohannis.

Délután 2 órától az elnök videokonferenciát tart a kórházi vezetőkkel, a miniszterelnökkel, a belügyminiszterrel, az egészségügyi miniszterrel, Nicolae Ciucă honvédelmi miniszterrel és Lucian Bode közlekedési miniszterrel.

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk