Karanténkötelesekké válnak a Magyarországról Romániába utazók vasárnaptól, amennyiben nincsenek beoltva


A veszélyhelyzeti bizottság ugyanis frissítette a járványügyi kockázatot jelentő régiók és országok listáját, és Magyarország besorolását sárgára változtatta.

A döntés nyomán a kolozsvári Magyar Főkonzulátus közölte: aki nincs beoltva, két hetes elkülönítés terhével utazhat be Magyarországról Romániába, kivéve ha:

  • átesett a betegségen, és legkevesebb 14, legtöbb 90 nap telt a fertőzés igazolása óta;
  • egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet mutat fel a határon.

A karanténkötelezettség alól azok az ingázók vagy gazdasági szereplők is mentesülnek, akik igazolni tudják, hogy üzleti vagy munkaügyben utaznak Romániába.

Nem kell karanténba vonulniuk a 12 évesnél kisebb gyermekeknek sem.

A román határőrség a belépés során ellenőrzi a határra érkezők oltási igazolását. Románia az EU-ban beoltottaktól jelenleg már kizárólag csak az uniós, QR-kóddal ellátott Covid-igazolásokat fogadja el.

A magyar hatóságok által kiállított védettségi igazolványon (plasztikkártyán) szereplő QR-kód nem azonos az Uniós QR-kóddal, így azt nem fogadják el a román hatóságok; ugyanakkor a Sputnik és Sinopharm vakcinákkal beoltottakat úgy tekintik, mint aki nincs beoltva

– hívta fel a figyelmet a kolozsvári Magyar Főkonzulátus.

A másik oldalon Magyarország nem ír elő karanténkötelezettséget a Romániából beutazóknak. Sem azt nem ellenőrzik, hogy az érkezők be vannak-e oltva, és koronavírus-tesztet sem kérnek.

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk