Láthatóvá vált a vízzel elárasztott egykori település Bözödújfalun


A tóban álló irányítótornyot a gáttal összekötő, sérült híd a Maros megyei Bözödújfalu mesterséges tavában 2017. május 21-én. Két hónap alatt több mint nyolc méterrel csökkentették a tó vízszintjét, így láthatóvá váltak az egykori település romjai. A következő hetekben tovább apasztják a tározó vizét, hogy a vízgazdálkodási vállalat szakemberei meg tudják javítani a hidat, amelynek egyik összekötő eleme februárban a vízbe esett. MTI Fotó: Boda L. Gergely

A tározó vízszintjét idén csökkentették karbantartás miatt, és előbukkantak a falu maradványai, amelyeket nem tudott eddig elpusztítani a víz.

A tó vízszintjét két hónap alatt több mint nyolc méterrel csökkentették, és a következő hetekben tovább apasztják, hogy a vízgazdálkodási vállalat szakemberei meg tudják javítani a tóban álló irányítótornyot. A víz leengedésével láthatóvá váltak a falu romjai, köztük egy lépcső, amely valószínűleg az egyik templomhoz tartozhatott.

Nemcsak Bözödújfalut, hanem az egykori római katolikus templom tornyát is a falurombolás jelképeként emlegették, amely sokáig kiemelkedett a vízből, de 2014 júniusában összeomlott. Pedig a szomszédos Erdőszentgyörgy szerette volna megmenteni valahogy. A torony három méteres vízben állt, a parttól nagyjából 25 méterre.

Kagylókkal borított cipő a leapasztott mesterséges tó medrében a Maros megyei Bözödújfalun 2017. május 21-én. Két hónap alatt több mint nyolc méterrel csökkentették a tó vízszintjét, így láthatóvá váltak az egykori település romjai. A következő hetekben tovább apasztják a tározó vizét, hogy a vízgazdálkodási vállalat szakemberei meg tudják javítani a tóban álló irányítótornyot a gáttal összekötő hidat, amelynek egyik összekötő eleme februárban a vízbe esett. MTI Fotó: Boda L. Gergely

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk