Mi lesz június 15-e után? Klaus Iohannis bejelentése


Meghosszabbítanák a járványhelyzet miatti veszélyhelyzetet, azonban további enyhítéseket vezetnének be. Ezt az államfő jelentette be kedden, miután egyeztetett a kormányfővel és azoknak a hatóságoknak a vezetőivel, amelyek a járvány terjedése elleni védekezésben érintettek.

Klaus Iohannis szerint az illetékesek körében egyetértés van abban, hogy meg kell hosszabbítani a június 16-án lejáró veszélyhelyzetet. A tervezett lazítások között említette ugyanakkor, hogy újra kinyithatnak a 15 ezer négyetméternél nagyobb bevásárlóközpontok azzal a feltétellel, hogy az étkezősarkokat és a játszóházakat zárva tartják.

Engedélyezik továbbá a legtöbb 20 fő részvételével tartott beltéri és legtöbb 50 fő részvételével tartott szabadtéri magánrendezvényeket (születésnapokat, keresztelőket). Megnyithatnak az óvodák és bölcsődék, lehet iskola utáni foglalkozásokat tartani, és használni lehet majd a szabadtéri strandmedencéket is.

Kötelező marad azonban a védőmaszk-viselés a boltokban, a zárt nyilvános helyiségekben és a tömegközlekedési járműveken. Ugyanakkor be kell tartani az előírt 1,5-2 méteres fizikai távolságot.

Raed Arafat már korábban bejelentette, hogy június 15-e után sem állhat vissza az élet a normális kerékvágásba. A belügyminisztérium katasztrófavédelmi főosztályának vezetője szerint a járványt sikerült kordában tartani, ellenben nem állíthatjuk, hogy minden rendben van: a fertőzés továbbra is terjed, vannak új megbetegedések, gócpontok.

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk