Nehéz idők várnak Romániára a Fekete-tengeren érkező migránsok miatt


Bogdan Chirieac elemző szerint a Fekete-tengeren próbálnak meg újabban Európába jutni a bevándorlók, Romániának pedig ebből kifolyólag súlyos gondjai lesznek, ugyanis az ország nincs felkészülve “több ezer személy beáramlására”.

“A Fekete-tenger lett az Európába bevándorlók új útvonala. Ettől kezdve főként Romániának súlyos gondjai lesznek. Nem vagyunk felkészülve több ezer ember beáramlására. Őket el kell látnunk, elszállásolnunk, kulturális hagyományaik szerint kell bánnunk velük a ruházattól kezdve az étkeztetésig vagy a gyerekek neveléséig, tehát Románia destabilizálódik ezáltal. Két dolgot kellene tenni: beszélni Törökország államelnökével (…) mert ő nyitja meg a bevándorló-csapot, nem más. Másfelől tárgyalni kellene az EU-val. Romániának sürgősen szüksége van támogatásokra, mindenféle logisztikai segítségre is szükség van, a járőröző hajóktól az egyszerűen felhúzható sátrakig. Az nem megoldás, hogy várjuk, hogy valami történjen, jöjjön a rossz időjárás. Az ugyan igaz, hogy egy hónap múlva hidegebb lesz és nehézkesebb lesz improvizált csónakokkal közlekedni, de tél után ismét tavasz jön, és ha nem készülünk fel most, akkor jövőre több százezer bevándorlóra ébredhetünk” – nyilatkozta az AGERPRES hírügynökségnek Chirieac.

Az elemző szerint fennáll annak a veszélye, hogy Romániának bevándorló-áradattal kell szembesülnie, úgy, ahogy az előző években történt más európai országokban.

“Fennáll ennek a veszélye, ugyanis a többi útvonalat lezárták. Romániának egyelőre az a szerencséje, hogy nem tartozik a Schengen-övezethez és nem kérhetnek politikai menedékjogot, csak Romániába. De láthattuk, hogy minket is bevennének a Schengen-övezetbe, pontosan azért, hogy egyfajta pufferállam legyünk az EU számára. Vagyis ha ideérkeznek a migránsok, akkor maradhatnának nyugodtan itt. Tehát én nem tudom, hogy jó ötlet-e most a Schengen-övezethez csatlakozni” – magyarázta az elemző.

A szakértő arról is beszélt, hogy a migránsok számának növekedésével nőne Romániában a terrorfenyegetettség is.
AGERPRES

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk