Szélsőséges időjárás-figyelmeztetés a székelyföldi megyékben


Kiadós csapadékra és erős szélre adott ki sárga, illetve narancssárga jelzésű, szerdától péntekig érvényes figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Igazgatóság (ANM).

A meteorológusok szerint április 19-én 9 és 18 óra között havazásra és hóviharokra vonatkozó narancssárga jelzésű figyelmeztetés lesz érvényben Déli-Kárpátokban és a Bánsági-hegyekben. Az érintett megyék Krassó-Szörény, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea és Argeş. A Déli-Kárpátok magasan fekvő térségeiben és a Bánsági-hegyekben sűrű havazás és erős, 80 – 100 km/órás szél várható, a látótávolság 50 méter alá csökken.

Szerdán 4 és 18 óra között a nagy mennyiségű csapadékra, havazásra, erős szélre vonatkozó sárga jelzésű figyelmeztetés az ország 25 megyéjét érinti majd délnyugaton és a hegyvidéken. Bánságban, Olténiában és Munténia északnyugati részén esni fog, a hegyvidéken havazás valószínű. A lehulló csapadékmennyiség meghaladja majd a 20 – 25 litert négyszetméterenként, de helyenként akár a 40 litert is. A szél az ország régióinak nagy részén felerősödik, különösen a központi régiókban és délen, ahol eléri az 50 – 55 kilométeres óránkénti sebességet.

Hegyvidéken, különösen 1.400 méter fölött új hóréteg alakul ki, a szél 60 – 70 km/h erősségű lesz, ami a havazással együtt hóviharokat eredményez.

Április 19-e 18 órától április 21-e 6 óráig narancssárga jelzésű riasztás lép érvénybe az ország 12 megyéjében, ezek: Hargita, Kovászna, Brassó, Szeben, Suceava, Német, Bákó, Vrancea, Bodza, Prahova, Argeş, Vâlcea.

Ebben az időszakban a Kárpátokban sűrű havazás várható, jelentős vastagságú hóréteg képződik majd és a szél 60 – 70 km/h, a hegygerinceken 80 – 90 km/h sebességgel is fújhat. A látótávolság jelentősen csökken.

Ugyanezen időszakban, tehát április 19-étől 21-éig Bukarest és harminc megye területén sárga jelzésű figyelmeztetés lesz érvényben kidós csapadékra és erős szélre. Szerdáról csütörtökre virradóan Moldvában, Máramarosban és Erdély egyes részein havaseső, illetve havazás is kialakulhat, a hegyvidéken új hóréteg képződik.

Az ANM felhívja a figyelmet, hogy az évszakhoz képest nagyon hidegre fordul az idő az ország egész területén a következő napokban.

AGERPRES

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk