Szolgálati nyugdíjuk tervezett megvonása ellen tiltakoznak a bírák és ügyészek


Egyre több romániai bíróságon tevékenységük felfüggesztésével tiltakoznak a bírák és ügyészek amiatt, hogy a parlament – az átlagnyugdíj több mint tízszeresére rugó – szolgálati nyugdíjaik megvonásáról készül szavazni a jövő héten.

Csütörtöktől a Fehér és Olt megyei törvényszék magisztrátusai is csatlakoztak ahhoz a tiltakozási hullámhoz, amelyet a bukaresti és pitesti táblabíróság, valamint a Szatmár és Konstanca megyei törvényszék közgyűlése hirdetett meg kedden, amikor a képviselőház szakbizottsága véglegesítette a különnyugdíjak eltörlését célzó törvénytervezet szövegét.

Szerdán a Craiovai táblabíráság, valamint a Szeben és Dambovita megyei törvényszék is felfüggesztette tevékenységét, és mindaddig elnapol minden tárgyalást a sürgős ügyek kivételével, amíg a szolgálati nyugdíjakat veszélyeztetve látják.

A képviselőház várhatóan jövő heti rendkívüli ülésszakán, kedden szavaz a különnyugdíjak – köztük a bírák és ügyészek szolgálati nyugdíjának – eltörléséről.

Az ez ellen tiltakozó bírák és ügyészek sajtónyilatkozataikban rámutattak: a jogállásukról szóló törvény a tevékenységükkel járó veszélyeztetettség és szigorú megkötöttségek ellentételezéseként, a pályán maradás bátorítása miatt rendelkezik a kiemelt szolgálati nyugdíjról, amely az igazságszolgáltatás függetlenségének egyik biztosítéka.

A romániai bírák és ügyészek 25 éves munkaviszony után jogosultak utolsó évi bruttó alapbérük átlagának 80 százalékát kitevő szolgálati nyugdíjra.
Az Adevarul című lap múlt havi összeállítása szerint tavaly novemberben 3861 egykori bíró és ügyész részesült szolgálati nyugdíjban, amelynek átlagos értéke havi 18 670 lej, a romániai átlagnyugdíj 13-szorosa volt.

A nyugdíjhivataloktól származó információk szerint a legnagyobb speciális nyugdíjak elérik a havi 70 ezer lejt.

A volt magisztrátusok szolgálati nyugdíjának 92 százalékát (havi 67 millió lej) az állami költségvetés fedezi, és csak 12,25 millió lej származik az általuk korábban befizetett tb-járulékból. A lap ebből arra következtetett, hogy ha nem lenne szolgálati nyugdíjuk, a bírák és ügyészek átlagos nyugdíja nem érné el a havi 3200 lejt.

Romániában többek között a katonáknak, rendőröknek, titkosszolgálati ügynököknek, bíráknak, ügyészeknek, pilótáknak, diplomatáknak, pénzügyőröknek, alkotmánybíráknak és törvényhozóknak jár speciális állami nyugdíj, amelynek mértékét nem járulékbefizetéseik, hanem az illető ágazat számára hozott speciális jogszabályok alapján számítják ki.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk