Titokban Romániában: Donald Trump jr a Bethlen–Haller-kastélyban


A Fehér megyei Küküllővárra érkezhetett csütörtökön egy vadászatra az Amerikai Egyesült Államok elnökének nagyobbik fia, Donald Trump Jr. – nyilatkozták a MEDIAFAX-nak helyi közigazgatási források.

A Maros megye határán fekvő településen egy magánterületen zajlott a vadászat, információink szerint pedig az ifjabbik Donald Trump a küküllővári Bethlen–Haller-kastélyt is meglátogatta.

Az elmúlt napokban olyan híresztelések kaptak szárnyra, amelyek szerint az USA elnökének fia romániai magánlátogatáson tartózkodik, és Giurgiu megyében is részt vett egy vadászaton.

A MEDIAFAX megkeresésére az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége közölte: nem kommentálja „az amerikai állampolgárok magánlátogatásait”.

Küküllővár régi vára a falun túl, a Küküllő mocsaras árterületén emelkedett. A tatárjáráskor elpusztult vár utódját 1321-ben említik először – írja a Kastélyerdélyben.ro portál. Mátyás király 1462-ben Pongrácz János erdélyi vajdának adományozta, az ő halála után, 1476-ban, hűbérbe adta Ştefan cel Mare, Moldva fejedelmének. 1507-ben Ştefan fiának, Bogdan vajdának kezén volt a vár, de a soron következő vajda Petru Rareş, I Ferdinand támogatójaként 1538-ban elvesztette azt, és az erdélyi országgyűlés határozata alapján 1565-ben lerombolták.

1622-ben Bethlen Gábor fejedelem öccse, iktári Bethlen István építtete a ma álló, négyszögletes, sarkain hengeres saroktornyos kastélyt, egy régi udvarház helyére. Több tulajdonos után 1758-ban Bethlen Gábor udvari kancellár vásárolta meg a birtokot a Kincstártól. Tőle 1764-ben csere útján testvéréhez, Miklóshoz jutott, aki lépcsőházat emelt, a külső várfalat lebontotta, kápolnát, lóistállót és egy kaputornyot is építtetett (1972-ben leomlott). Ezekre a munkálatokra emlékeztet az épület mögötti emléktábla az 1773-as évszámmal, hátán egy görbelábú huszárral. 1884-ben a birtok gróf Haller Jenő birtokába került, aki kártyán nyerte el Bethlen Márktól.

Az 1944-es harcokban a kastély falai megsérültek. Használták magtárként, irodaházként, majd a 70-es évektől a Jidvei pezsgőgyár használta a várkastély tágas pincéit. Jelenleg a Jidvei tulajdonában van.

Mediafax

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk