Újból emberre támadt a medve


A közhiedelemmel ellentétben nem igaz, hogy a medve átalussza a telet – erről az év utolsó napján saját bőrén bizonyosodott meg Balogh Benedek, a csíkszentimrei Büdösfürdőben.

A 40 éves férfi, aki egész életében állattartással foglalkozott és jelenleg 400 juhot tart épp a Medve-patakánál haladt el, amikor arra lett figyelmes, hogy a kutyák nagyon ugatnak. A sűrű bokorból hirtelen egy jól megtermett medve futott neki, aminek következtében elesett és beütötte a fejét. A kutyák jó szolgálatot teljesítettek, sikerült elhajtaniuk a nagyvadat. A károsultat a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházba szállították, ahol kiderült, hogy műtéti beavatkozásra van szükség.

Az esetről értesülve Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke személyesen kereste fel az áldozatot a megyei kórházban. A december 2-án, kedden délután tett látogatásakor készült beszélgetésről videófelvételt is közzétett közösségi oldalán.

– Nyom nyomot ér, nem igaz, hogy a medve átalussza a telet. Ilyenkor kokojsza kórót, hecsedlit eszik, és az ember lakta vidékre is bemerészkedik élelemszerzés céljából. Kétbocsos medvének is láttam mostanság a nyomát – mesélte Balogh Benedek.

Elmondta, egész életét az állattartásba fektette, így a nehézségek és veszélyek ellenére is folytatnia kell, mi másba foghatna. A megyeelnökkel folytatott beszélgetésből kiderült, hogy a medvetámadás áldozata is részt vett a július 5-i bukaresti megmozduláson. Július 5-én közel hatszáz fős küldöttség érkezett Bukarestbe Hargita, Kovászna, Maros és Brassó megyékből, akik a környezetvédelmi minisztérium előtt tartottak békés figyelemfelkeltő akciót, amíg egy 12 fős delegáció tárgyalt a miniszterrel.

– Adjam el őket 100 lejért? És menjek el külföldre dolgozni?! – tette fel a kérdést. Míg a kórházi betegágyon lábadozik, addig az állatokat fia látja el.

Mint arról korábban hírt adtunk, november 17-én közvitát szervezett Románia Szenátusának Környezetvédelmi Bizottsága, ahol a környezetvédelmi minisztérium képviselője ígéretet tett, hogy még 2017-ben közvitára kerül a menedzsment terv, a fenntartható vadgazdálkodás érdekében, erre azonban nem került sor.

– Bár ígéret volt rá, azzal maradtunk. Hargita megyéből úgy látszik, hogy csak a minisztériumnál alusznak téli álmot, az itt élők naponta találkoznak hóban, sárban friss medvenyomokkal, ami bizonyítja, a medve nem alszik! Ilyenkor még éhesebb, még kiszámíthatatlanabb, éppen ezért még veszélyesebb! Ismételten kérjük Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi minisztert, hogy korábbi vállalásainak eleget téve, hozza meg a szükséges intézkedéseket – fogalmazott Borboly Csaba megyeelnök, aki a hazai törvénykezés egyik nagy hiányosságának azt tartja, hogy nem tér ki az emberi sérülésekre vonatkozó kártérítésre, viszont szabályozza a medvék kilövése esetén fizetendő kártérítést.

Hargita Megye Tanácsa és Vidékfejlesztési Egyesülete ezúton is felkér mindenkit a segítésre, az áldozatok támogatására. Az adományokat a RO23RZBROOOOO60019658387 számlaszámra lehet eljuttatni.

Hargita Megye Tanácsának elnöke leszögezte: nem a medvéket akarják kilőni vagy eltávolítani, hanem azt szeretnék elérni, hogy az emberek biztonsága legyen a prioritás. Fennáll a veszélye annak, hogyha Bukarestből nem hoznak felelős döntést, ami az emberek biztonságérzetét növeli, akkor a lakosság helyben fog „igazságot szolgáltatni”, ami káros hatással lesz az állatállományra és a környezetre.

– Ismételten azt kérjük a minisztertől, hogy már idén januárban adja ki a beavatkozási rendeletet 2018-ra, ugyanakkor a tavalyi beavatkozási kvótából megmaradt számot is lehessen felhasználni. Köztudott, hogy Hargita megyében mintegy 50-60 veszélyes egyedet tartanak számon és mindössze nyolcra kaptak kilövési engedélyt – emelte ki Borboly Csaba megyeitanács-elnök.

Hargita Megye Tanácsa

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk