Vastagodik! Vizsgálják a Transilvania repülőtér előző vezetőségének a munkáját a Wizz Air távozása következtében


A Maros Megyei Tanács november 23-i ülésén Péter Ferenc megyei tanácselnök javaslatára a tanácsosok jóváhagyták egy vegyes bizottság létrehozását, amelynek az lesz a feladata, hogy kivizsgálja, milyen tényezők vezettek a marosvásárhelyi Transilvania Nemzetközi Repülőtér jelenlegi helyzetéhez. A bizottságba a megyei tanácsban jelenlévő politikai pártok mindegyike 1 vagy 2 megyei tanácsost delegálhat, akik mellett az önkormányzat szakértői is részt vesznek majd az ellenőrzésben.

A megyei tanács szerdán jóváhagyta a „PT RK kifutópálya és RESA biztonsági terület (a hozzá tartozó berendezéseket is beleértve) beavatkozási munkálatai” nevű projekt műszaki és gazdasági mutatóit és dokumentációját. Ez a beruházás a repülőtér kifutópályájának az újjáépítésére vonatkozik. Célja, hogy a Transilvania Nemzetközi Repülőtéren újra biztonságosan le- és felszállhassanak a nagyméretű repülőgépek, illetve, hogy a repülőtér megszerezhesse az európai uniós működési engedélyt. Ennek érdekében a repülőtér 2017 végéig meg kell feleljen az Európa Unió által előírt műszaki és biztonsági feltételeknek.


Olvasd el ezt is! Itt van Peti András nyilatkozata a repülőtér kifutópályájának felújítása és a Wizz Air távozása ügyében


A szakdokumentáció alapján a beruházás értéke meghaladja a 77 millió lejt. Tekintettel arra, hogy az országos Szállítási Mesterterv alapján a marosvásárhelyi repülőtér jelenleg nem hívhat le uniós alapokat, a Maros Megyei Tanács vállalja, hogy saját forrásokból fedezi a munkálatok költségeit. Az önkormányzat vizsgálja annak a lehetőségét, hogy amennyiben ez a beruházás túlságosan megterheli a megye költségvetését, akkor bankkölcsön felvételével biztosítsák a szükséges pénzügyi forrásokat.


Olvasd el ezt is! Bejelentést tett a Wizz Air a marosvásárhelyi járatok felfüggesztésével kapcsolatosan


Az átfogó javítási munkálatoknak köszönhetően a marosvásárhelyi Transilvania Nemzetközi Repülőtér ismét versenyképes lesz és új lehetőségek nyílnak arra is, hogy a WizzAir légitársasággal, illetve más légitársaságokkal is tárgyalásokat kezdjen a belföldi és külföldi repülőjáratok újraindítására, illetve a járatok számának bővítésére.

Maros Megyei Tanács Sajtóirodája

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk