Felgyorsulhat az autópálya-építés: más szempontok alapján választanának kivitelezőt


Idén 800 kilométernyi autópálya építésére írnak ki közbeszerzési eljárást – nyilatkozta a kormányfő szerdán a közlekedési minisztériumban tett látogatását követően.

Mihai Tudose kijelentette, miniszterelnöki kinevezése után azért látogatott ide elsőként, mert ez az intézmény rendkívül fontos Románia gazdasága szempontjából. Hozzátette, a közlekedési minisztérium a többi nagy projekttel is jó úton halad. „A finanszírozás megvan, az európai pénzek szinte készen állnak a lehívásra” – mondta Mihai Tudose, aki szerint változtatni kellene azon a felfogáson, hogy a legolcsóbb ajánlatok nyernek, és inkább a minőség, a garancia időtartama és a kivitelezés gyorsasága kellene hogy számítson.

Románia közúthálózata tavaly 86 ezer kilométert tett ki, ennek több mint 36 százaléka, azaz 31 ezer kilométer kövezett vagy földút. Ezzel szemben az autópályák hossza 2016-ban alig 747 km volt, akárcsak egy évvel korábban. Sorin Grindeanu volt kormányfő az év elején azt nyilatkozta, idén mintegy 90 kilométernyi autópálya átadását tervezik.

AGERPRES

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk