Földgázfolyosó létrehozásáról írt alá memorandumot Görögország, Bulgária, Magyarország és Románia


Úgynevezett vertikális földgázfolyosó létrehozásáról írt alá memorandumot Bulgária, Görögország, Magyarország és Románia szerdán Bukarestben – közölte a román Transgaz gázvállalat.

A memorandumot a négy ország gázhálózatát működtető és kezelő vállalatok vezetői írták alá. Magyarországot a Mol-csoport részét képező FGSZ képviselte.

A Transgaz közleménye szerint az emlékeztetőben a felek megerősítették szándékukat, hogy összekötik a négy ország gázhálózatát, és lehetővé teszik az energiaszállítást Görögországból az Európai Unió irányába Bulgárián, Románián és Magyarországon keresztül, biztosítva a kétirányú szállítás technikai feltételeit. A memorandum képezi a jövőbeli együttműködés alapját.

A vertikális földgázfolyosó létrehozásáról tavaly szeptember 9-én Budapesten fogadtak el nyilatkozatot. Akkor írták alá a bolgár-román-magyar-osztrák gázfolyosó 179 millió eurós támogatási szerződését a közép- és délkelet-európai földgáz-összeköttetések megteremtését és az energiabiztonság megerősítését célzó CESEC munkacsoport miniszteri ülésén. Akkor egyetértési megállapodás született Ukrajna, Románia, Bulgária és Görögország szállítási rendszerirányítói között a transz-balkáni földgázvezeték kétirányúsításáról is.

A CESEC 2015. februárjában alakult, miután Oroszország leállította a Déli Áramlat projektet. A résztvevő országok: Ausztria, Bulgária, Görögország, Horvátország, Magyarország, Olaszország, Románia, Szlovákia, Szlovénia és az Európai Bizottság. Az együttműködés feladata összehangolni a határokon átnyúló energetikai projektek fejlesztését és végrehajtását.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk