A tűzszünet ellenére fokozódott a feszültség a Donyec-medencében, katonai veszteségek


A múlt szombattól életbe léptetett tűzszünet ellenére fokozódott a Moszkva által támogatott szakadárok támadásainak intenzitása, aminek következtében egy ukrán katona elesett, három pedig megsebesült az elmúlt napban – jelentette csütörtökön a kijevi hadműveleti parancsnokság.

A szokásos reggeli közlemény szerint az elmúlt 24 órában a szakadár erők 35-ször lőtték az ukrán katonák állásait. Ezen felül lakott területekre is belőttek, a minszki egyezményekben tiltott 120 milliméter kaliberű aknavetőkkel tűz alá vették a Donyecktől mintegy 30 kilométerre nyugatra fekvő Krasznohorivka települést. Egy aknalövedék az egyik iskola közvetlen közelében csapódott be, de szerencsére akkor senki sem tartózkodott az épületben – írta a parancsnokság. Ismét súlyos volt a helyzet a Donyeck melletti Avgyijivka településnél, ahol szintén a minszki megállapodások alapján tiltott, 100 milliméteresnél nagyobb kaliberű tüzérségi fegyvereket vetettek be a szakadár erők. A legtöbb támadást viszont a frontvonal északi szakaszán, Luhanszk térségében hajtották végre.

A DAN donyecki szakadár hírügynökség csütörtökön azt jelentette, hogy az ukrán fegyveres erők az elmúlt napban 31-szer sértették meg a fegyverszünetet a megyében, a luhanszki szakadárok “népi milíciája” pedig az általa ellenőrzött terület elleni kilenc tűzszünetsértéssel vádolta meg az ukrán hadsereget.

A fegyveres konfliktus békés rendezésére létrehozott háromoldalú – Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló – minszki összekötő csoport múlt szerdán jelentette be, hogy a szemben álló felek fegyverszünetet léptetnek életbe június 24-től augusztus 31-ig az aratás idejére.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk