Doneck: súlyos veszteségeket szenvedtek az ukránok


Heves tüzérségi támadásokat hajtottak végre a hétvégén az Oroszország által támogatott szakadárok Ukrajna keleti részén, három ukrán katona esett el és 16 sebesült meg – közölte vasárnap Andrij Liszenko, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője kijevi sajtótájékoztatóján.

A hadműveleti parancsnokság szokásos napi közleményében vasárnap arról számolt be, hogy előző nap összesen 51-szer nyitottak tüzet a szakadárok az ukrán katonák állásaira. A támadások kiterjedtek a frontvonal teljes szakszára. 24-szer Doneck környékét, 22 alkalommal az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol és 5 ízben Luhanszk térségét érte csapás. Az oroszbarát erők támadásaiban a minszki megállapodás által tiltott nehézfegyvereket, azaz 100 milliméteresnél nagyobb aknavetőket is bevetettek.

Liszenko beszámolója szerint továbbra is súlyos a helyzet a Doneck mellett fekvő Avgyijivka ipari övezetében, ahová a szakadárok az elmúlt 24 óra alatt összesen 104 lövedéket lőttek ki 82, illetve 120 milliméter kaliberű aknavetőkből.

A Doneck és a szakadárok által megszállva tartott Horlivka között fekvő Trojicke településnél lévő katonai állást 152 milliméter kaliberű 2C3-as (Akacija) tüzérségi rendszerrel lőtték a szakadárok, sajtóértesülések szerint a három katona ebben a támadásban vesztette életét.

A térségben állomásozó ukrán katonák a TSZN hírtelevíziónak elmondták, hogy a szakadárok drónokkal, azaz pilóta nélküli repülőgépekkel derítik fel célpontjaikat. Elmondásuk szerint lényegesen több drónnal rendelkeznek, mint az ukrán hadsereg, pilóta nélküli gépeik az est beállta után folyamatosan cirkálnak a Horlivka és Debalceve közötti frontszakaszon.

A donecki szakadárok „védelmi minisztériuma” közben arról adott hírt, hogy négy civil – két férfi és két nő – sérült meg Doneckben és Horlivkában vasárnapra virradóan az ukrán fegyveres erők tüzérségi támadásaiban. A donecki szakadárok közlése szerint az általuk ellenőrzött területre szombat estétől hajnalig több mint 300 aknát lőtt ki az ukrán hadsereg.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk