Döntés. Ausztriában nem építenek többé autópályát!


Történelmi döntés született Ausztriában: az ország felhagy az autópálya-hálózat bővítésével, a globális felmelegedés elleni küzdelem jegyében.

„Több út több autót és még nagyobb forgalmat jelent“

– indokolta Leonore Gewessler klímaminiszter, aki a közlekedés kérdésköréért is felelős. Szerinte a határozat azért „történelmi“, mivel ez az első alkalom, hogy az osztrák kormány lemondott tervezett infrastrukturális projektekről, hogy 2040-ig teljesítse a széndioxidkibocsátás-csökkentési kötelezettségeit.

Hozzátette: vállalja a felelősséget a döntésért, és megígérte, hogy segít a mobilitás javítását szolgáló alternatív megoldások megvalósításában.

A környezetvédők 2020 elején azzal a feltétellel csatlakoztak a konzervatívok uralta kormányhoz, hogy befolyásolni tudják a környezetpolitikát – emlékeztetett jelentésében az Agerpres. Leonore Gewessler jelenleg ennek a nagy minisztériumnak a felelőse, amely az infrastrukturális projekteket is irányítja.

Az ő döntésére már korábban jelentősen csökkentették a vasúti szállítási árakat.

A most leállított projektek között van egy nyolc kilométeres autópálya-alagút is, amelynek a megépítési szándékát a civil szervezetek már évek óta vitatják, ugyanis egy bécsi nemzeti park alatt akarták megásni. A projektet támogatta a szociáldemokrata önkormányzat, de szövetségi szinten az ellenzéki szélsőjobboldal és a konzervatívok is, akik úgy ítélték meg, hogy a beruházás megvalósításával hozzájárulnak a főváros zsúfoltságának csökkentéséhez és a munkahelyteremtéshez.

  • Fotó: ASFINAG (Facebook)
Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk