Egyre több európai ország kívánja bevezetni a kötelező védőoltást. Melyek ezek?


Az Omicron törzs gyors terjedése miatt egyre több Európai Unió tagállamaban helyeznek hangsúlyt arra, hogy meggyőzzék az embereket: oltassák be magukat koronavírus ellen.

Eddig inkább a zöldigazolvány megszerzésének szükségességét és az oltatlanok bizonyos jogainak korlátozását helyezték előtérbe, az utóbbi napokban azonban már a kötelező védőoltás bevezetésére fektettek hangsúlyt – hívja fel a figyelmet az Euronews. Két héttel ezelőtt az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen felszólította az uniós tisztviselőket, hogy tárgyaljanak a COVID-19-oltás kötelezővé tételéről, mert rendkívül nehéz rábírni az arra nem hajlandó felnőtteket a védőoltás beadatására. A gyerekek esetében ugyanakkor sokkal egyszerűbb a helyzet, mert sok országban számos kötelező védőoltás létezik, például a kanyaró elleni védőoltás – emlékeztetett összeállításában az Adevărul.

  • Ausztria

Február 1-jétől kötelező lesz a COVID-19 elleni védőoltás Ausztriában – Európában elsőként itt vezetik be a kötelező védőoltást.

  • Görögország

Görögország pénzbírságot ró ki azokra a 60 év feletti személyekre, akik nem oltatják be magukat. A bírság összege havi 100 euró, az intézkedést január 16-tól alkalmazzák.

  • Németország

A német parlament rövidesen szavaz a COVID-19 elleni védőoltás kötelezővé tételéről. Időközben elfogadták az egészségügyi dolgozók kötelező beoltását előíró törvényt – ez az első lépés a lakosság egészére kiterjesztett kötelezettség bevezetésére, amely várhatóan jövő év elején válik esedékessé. Németország új kancellárja, Olaf Scholz azt mondta, reméli, hogy a Bundestag megszavazza a törvény elfogadását. Az új német kormány alkancellárja, Robert Habeck kijelentette, hogy „a védőoltás kötelező tétele sértené az egyéni szabadságjogokat, de védené az életet és végső soron a társadalmat“.

  • Olaszország

Olaszország az elsők között vezette be az egészségügyi személyzet beoltási kötelezettségét a betegek védelmében. Az oltási kötelezettség kiterjesztése helyett Olaszország a zöldigazolvány jelentőségének növelése mellett döntött. Ahhoz, hogy előadásokra vagy szórakozóhelyekre járhassanak, és sporteseményeken vegyenek részt, az olaszoknak bizonyítaniuk kell, hogy beoltatták magukat, vagy pedig hogy átestek a betegségen.

  • Franciaország

Szeptember óta Franciaországban bevezették az orvosok, tűzoltók és hivatásos sofőrök beoltási kötelezettségét. Azokat, akik a munkahelyükön közönségszolgálati feladatokat látnak el, ugyancsak be kell oltani, de ezt a kötelezettséget kiváltja, ha az illető átesett a betegségen vagy vagy negatív COVID-tesztet tud felmutatni. A zöldigazolvány felmutatása kötelező a bárokba, éttermekbe, edzőtermekbe és a nyilvános rendezvényekre való belépéskor.

  • Egyesült Királyság

Javid Sajid brit egészségügyi miniszter közölte, hogy április 1-jáig kötelező lesz a COVID-19 elleni védőoltás az egészségügyi és szociális gondozók számára. Javid azt is elmondta a BBC-nek adott interjújában: nem tartja valószínűnek, hogy az Egyesült Királyságban „valaha is kötelezővé váljon“ az oltás a lakosság számára, mivel nagyon kevesen vannak, akik nem kérték a vakcinát.

  • Magyarország

Magyarországon kötelező a védőoltás az egészségügyi dolgozóknak, a tanároknak és az állami intézményeknél foglalkoztatott dolgozóknak. A magáncégek szabadon dönthetnek arról, hogy előírják-e a munkavállalók kötelező védőoltását vagy sem.

  • Svájc

A svájci kormány kijelentette, hogy „jogi szempontból kizárt, hogy a lakosságot a védőoltás beadatására kényszerítsék. A könnyen érthető és átlátható tájékoztatásnak lehetővé kell tennie, hogy mindenki maga hozza meg a döntését” – közölte a Népegészségügyi Hivatal. A kormány vagy a kantonok vezetése megkövetelheti a védőoltást „kiszolgáltatott csoportok és bizonyos emberek számára, nagyon szigorú feltételek mellett“. Az oltásra azonban „senkit sem lehet kényszeríteni”. Svájcban egyébiránt a közelmúltban egy népszavazáson megszavazták a járványvédelmi intézkedések fenntartását és végrehajtását, beleértve a zöldigazolvány felmutatási kötelezettségének fenntartását a különböző közszolgáltatásokhoz való hozzáférés érdekében.

  • Lettország

December 15-étől a lett munkavállalóknak igazolniuk kell, hogy beoltatták magukat vagy hogy átestek a betegségen. Az állami intézményekben még az otthonról dolgozókra is vonatkozik az intézkedés. Lettország kötelező védőoltást vezetett be az orvosok, a tanárok és a szociális otthonokban élők számára. Zöldigazolvány nélkül nem lehet belépni az üzletekbe és éttermekbe, illetve részt venni kulturális rendezvényeken.

  • Lengyelország

A lengyel egészségügyi minisztérium közölte, hogy március 1-jétől kötelezővé teszik a védőoltás beadatását az egészségügyi dolgozók számára. A kötelezettséget bevezetik a tanárok, a katonaság és a rendőrség számára is.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk