Elszöktek Moszulból az Iszlám Állam vezetői


Az Iszlám Állam vezetői megszöktek az ostromlott városból, csak a külföldi dzsihádista zsoldosok maradtak.

Gary Volesky amerikai tábornok arról számolt be, hogy Moszulon kívül mozgást észleltek, feltehetően a dzsihűdista vezetők menekültek. Valószínűleg nyugati irányba, Tell-Áfár város felé, vagy Szíriának vették az irányt.

Az utóbbi két napban egymásnak ellentmondó jelentések láttak napvilágot. Egyes források szerint a dzsihádista vezetők – köztük a szervezet alapítója, Abu Bakr al-Bagdadi – és családjaik már elhagyták a várost. Más értesülések szerint al-Bagdadi még mindig Moszulban van.

Az amerikai tábornok közölte: Moszulban főként külföldi dzsihádisták maradtak, becslések szerint háromezren-ötezren lehetnek. „Azt gondoljuk, ők lesznek azok, akik felveszik a harcot az ostromló erőkkel, részben mert nincs hová menniük, részben pedig azért, mert a helyi lakosság között nehezen tudnak elvegyülni” – mondta.

Volesky megjegyezte: az Iszlám Állam harcosaival és híveivel okvetlenül tudatják, hogy vezetőik magukra hagyták őket. A terrorszervezet vezetőjének, Abu Bakr al-Bagdadinak a hollétéről tábornok nem közölt információkat.

A nemzetközi koalíció támogatta iraki csapatok hétfőn indították meg a hadműveleteket. Sírván Barzani kurd parancsnok a CNN amerikai hírtelevízió tudósítójának szerdán azt mondta, hogy még legalább két hétre van szükség ahhoz, hogy elérjék Moszult, és két hónapba is beletelhet, mire teljesen felszabadítják a várost.

Az amerikai televíziók helyszíni tudósításai szerint a városból és környékéről tömegesen menekül a civil lakosság. Moszul északi, déli és keleti határainál az ENSZ megkezdte a menekülttáborok felállítását.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk