Két légicsapás: így válaszolt Franciaország az Iszlám Államnak a nizzai merényletre


Franciaország két légicsapást hajtott végre az Iszlám Állam dzsihadista szervezet állásai ellen a múlt héten legalább 84 áldozatot követelő nizzai terrortámadás óta – közölte hétfőn Jean-Yves Le Drian védelmi miniszter.

“Folytatjuk az Iszlám Állam elleni külföldi hadműveletet, ott, ahol a tűzfészke van, Irakban és Szíriában” – mondta a tárcavezető a védelmi tanács ülését követően.

Francois Hollande államfő hivatalában harmadik alkalommal ült össze a testület a nizzai merénylet óta.

“Az erőink folytatják a légicsapásokat, tegnapelőtt is és ma éjjel is ezt tették, hozzájárulva a nemzetközi koalícióban az Iszlám Állam rákfenéjének végleges kiirtásához” – foglamazott a védelmi miniszter, de nem jelölte meg a támadások pontos célpontjait.

A délkelet-franciaországi Nizzában csütörtök este a tunéziai Mohamed Lahouaiej-Bouhlel egy bérelt hűtőkocsival belehajtott a francia nemzeti ünnepet lezáró késő esti tűzijátékot néző tömegbe, és közben lövéseket adott le a város tengerparti sétányán. A férfit a rendőrök lelőtték. A támadásban 84-en vesztették életüket, közülük legalább 17-en külföldi állampolgárok. A mintegy 300 sebesültből vasárnap még mindig 18-an voltak életveszélyes állapotban.

Jóllehet a titkosszolgálatok előtt korábban ismeretlen merénylő terrorkapcsalatai eddig még nem tisztázottak, szombaton az Iszlám állam magára vállalta a támadást.

Hétfő reggel hatan voltak még őrizetben az üggyel kapcsolatban, köztük az a 38 éves albán állampolgár, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő szerezte be azt a 7,65-ös kaliberű pisztolyt a merénylőnek, aki ezzel többször adott le lövéseket a kiérkező rendőrökre, mielőtt végeztek volna vele. A hat gyanúsítottból hármat éjjel átszállítottak Párizsba, ahol a titkosszolgálati szervek hallgatják ki őket. Egyikük a kihallgatásán megemlítette, hogy az elkövető a közelmúltban fordult az iszlám radikalizmus felé, jóllehet a férfi korábban semmilyen érdeklődést nem mutatott a vallás iránt.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk