Kormányválságot okozott Alsó-Szászországban egy zöldpárti képviselő kilépése a pártjából


Kormányválságot okozott a németországi Alsó-Szászország tartományában pénteken egy zöldpárti képviselőnek a kilépése a pártjából, mert a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) és a Zöldek koalíciója elvesztette többségét a parlamentben.

Az SPD és a Zöldek koalíciójának eddig 69 képviselője volt a hannoveri parlamentben, míg a Kereszténydemokrata Uniónak (CDU) és a liberális FDP-nek összesen 68.

Elke Twesten öt hónappal a tartományi (Landtag-) választás előtt döntött úgy, hogy kilép a Zöldek pártjából. Döntését azzal indokolta, hogy nem jelölték képviselőnek a 2018. januárjában esedékes regionális választásra.

A Zöldek ezután felszólították volt képviselőjüket, hogy adja vissza parlamenti mandátumát.

Twesten korábban nyitottnak mutatkozott a CDU-val való együttműködésre, kilépésének bejelentése után pedig úgy nyilatkozott, politikai jövőjét a CDU-ban látja.

Björn Thümler, a CDU frakcióvezetője erre azt ajánlotta a párt képviselőinek, hogy vegyék át Twestent a soraikba.

Stephan Weil, Alsó-Szászország szociáldemokrata miniszterelnöke a történtek miatt nem akar lemondani, de mielőbbi új választások kiírását sürgeti, és a tartományi parlament feloszlatását javasolja.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, károsnak tartja a demokráciára, ha egy parlamenti képviselő kizárólag saját érdekből frakciót vált és ezzel megváltoztatja a választók döntését.

Az alsó-szászországi CDU támogatja az választások mielőbbi kiírását. Björn Thümler úgy fogalmazott, ha a miniszterelnök lemondana, akkor gyorsabban cselekedhetnének, de a parlament feloszlatásában is részt fognak venni.

Martin Schulz – az SPD kancellárjelöltje az őszi a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson – árulásnak bélyegezte Twesten kilépését a pártból. Szerinte nem csak a választókat, hanem az SPD és a Zöldek koalícióját is elárulta a képviselő.

A kancellárjelölt szintén támogatja a tartományi miniszterelnököt az előrehozott választások kiírásában.

A tartományi alkotmány lehetővé teszi, hogy a parlament megvonja a bizalmat a miniszterelnöktől és mást válasszon helyette. Emellett arra is van lehetősége, hogy a képviselők többségének a szavazatával feloszlassa magát és így lehetőséget teremtsen az előrehozott választás megtartására.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk